Trump, arbetskrafts­invandring och snökaos

Det har varit en turbulent vecka, med en lång rad stora frågor på agendan.

Jag skriver denna fredagsblogg sent på torsdagskvällen från ett hotellrum i Köpenhamn. När du läser detta har vi ett unikt ”stormöte” med flertalet av nordens olika arkitektorganisationer, för att diskutera gemensamma utmaningar och samarbeten, inte minst målet att ytterligare stärka bilden internationellt av det nordiska kunnandet inom arkitektur och stadsbyggande. Jag ser mycket fram emot detta.

Men veckan har som bekant varit minst sagt turbulent. Låt mig bara kort ge några reflektioner på det viktigaste ur mitt perspektiv.

– Jag är precis som många andra mycket oroad över den utveckling som amerikansk politik kan komma att ta med Donald Trump som president. Konkreta hot är att miljöarbetet och frihandeln kan komma att utvecklas mycket negativt. Men även de mer kulturella frågorna om populismen och debattklimatet är mycket bekymrande på kort och lång sikt. Vi som arbetar med samhällsbyggnad, ingenjörskunnande och arkitektur berörs dubbelt: dels blir respekten för miljö- och hållbarhetsfrågorna extra brännande för oss, liksom respekten för frihandel och export. Dels behöver vi jobba ännu hårdare för att bidra till att vända utvecklingen mot hållbarhet och öppenhet åt rätt håll, med vårt kunnande och förmåga som de viktigaste verktygen.

– I veckan skrev jag tillsammans med flera andra näringslivsföreträdare en debattartikel på DN Debatt om den byråkratiska och faktiskt inhumana hanteringen av arbetskraftsinvandrare, läs artikeln på dn.se. Lyckligtvis har frågan tagits upp av socialförsäkringsutskottet i riksdagen som ser ut att adressera frågan tydligt. Det är mycket välkommet om detta får en snabb lösning. Missa heller inte STD-företagens frukostseminarium den 1 december på ett liknande tema: ”Hur tar vi tillvara på ingenjörs- och arkitektkompetens bland nyanlända?”,  läs mer och anmäl dig här.

– Ilmar Repalus utredning om vinster i välfärden presenterades också i veckan. Den är på många plan viktig även för våra företag, om än indirekt. Läs gärna debattartikeln i Dagens Industri, där Almega tillsammans med många andra understryker respekten för entreprenörskap och näringslivets arbetssätt, länk till artikeln.

– Idag har Almega, Sveriges Ingenjörer och Unionen ingått en principöverenskommelse om bland annat flexpension och andra frågor om avtalsutveckling på både kort och lång sikt. Syftet är att undvika en konflikt och istället ägna kraft åt att utveckla framtida avtal. Jag hoppas att detta lägger grunden för en konstruktiv och framtidsinriktad avtalsrörelse, där förståelsen för just tjänstesektorns unika förutsättningar kommer i fokus, länk till info om detta på Almegas hemsida.

– Snökaoset i Stockholm i veckan kan nog lära oss alla mycket. Behovet av framförhållning, planering, underhåll, redundans i system och säkert mycket annat. Men jag nöjer mig med att konstatera att vinterdäck på både bil och cykel har varit riktigt värdefulla de senaste dagarna. Plus att det varit galet vackert.

I helgen ska jag botanisera bland böcker och kuriosa på Abrahamsbergskyrkans höstmarknad. Förra hösten hittade jag TVÅ exemplar av Håkan Forsells bok Bebodda platser på just denna marknad. Jag köpte båda.

Trevlig helg!