Hoppa till innehåll

Hur ser du själv på misslyckandet? Är det ett nederlag eller är det ett gott försök som du lär dig av och som gör att du blir bättre nästa gång?

Den som vill förstå hur digitaliseringen ändrar samhällsbyggnadsbranschen behöver också förstå lite av digitaliseringens kultur. Dit hör prövandet och misslyckandet.

Jag har länge bevakat IT-branschen och levt nära it-företag. Ett mantra som ofta upprepas är ”fail fast”. Företag uppmuntras att testa nytt, att våga pröva nya arbetssätt och metoder.

För många är det en dygd att göra annorlunda, att pröva nya tankar, att belysa frågor från nya håll.

Många av STD-företagens medlemmar är verksamma i eller nära samhällsbyggnadssektorn, där diskussionen om hur digitaliseringen kommer att påverka oss är ständigt närvarande.

I denna samhällsbyggnadsbransch hör man sällan ”fail fast”. Innovation och nytänkande förekommer såklart, men greppen är sällan radikala.

Det är synd. Byggsektorn borde våga testa mer, både i arbetsformer och i vad vi konstruerar. Och de borde våga misslyckas oftare.

Dels för att det i sig skapar nya möjligheter.

Men också för att det är nödvändigt: om inte samhällsbyggnadssektorn själv är innovativ kommer någon annan troligen att vara det åt oss.

Kanske behöver vi påminna oss ytterligare ett av citaten som ibland dök upp bland it-bolagen: ”De godaste hamburgarna görs på heliga kor”

*

I helgen drar jag till västkusten för att se om min golfsving fortfarande håller. Jag har spelat golf sedan barnsben, men med extremt långa intervall mellan golfrundorna.

Om det går alltför illa kanske jag får hänvisa till mitt eviga behov av att ”våga misslyckas”.

Trevlig helg!