Kvalitet, siffror och berättelser

Rådgivare till industri eller byggherrar måste bli bättre på att tydliggöra sitt värde. Det finns flera sätt att göra det på.

Ingenjörs- och arkitekttjänster borde tala för sig själva. Våra tjänster håller hög kvalitet och utförs av kvalificerad personal med lång erfarenhet. Det borde tala för sig själv.

Men tyvärr är det inte alltid så. De vägar, stadsplaner, avloppssystem, hotell, bromssystem eller operahus som arkitektföretag eller rådgivande ingenjörer lägger grunden till saknar inte sällan en tydlig referens till de som ofta stått för visioner och idéer.

Därför är det en uppgift både för enskilda företag och för oss som branschorganisation att tydliggöra branschens arbete så tydligt som möjligt. Givetvis i det övergripande arbete som våra medlemmar skapar, men även i enskilda projekt.

”Men jag tror vi kan bli betydligt bättre på att lyfta det värde vi skapar och inte minst kanske våga spänna bågen ännu lite hårdare när vi tittar på våra projekt, oavsett om de är gamla eller nya.”

Jag tror att två komponenter är extra angelägna att använda lite oftare än idag: siffror och berättelser.

Några gillar mer siffror som beslutsunderlag. Att då få höra att en satsning på en viss typ av arkitektur eller en teknisk lösning ledde till X eller Y i besparingar – det brukar väga tungt. I synnerhet som dessa X och Y väldigt ofta överstiger de arvoden som ett arkitektkontor eller en ingenjörsfirma fått i ersättning.

Några gillar mer berättelser. För dessa är det ofta viktigare att höra storyn om hur samhället utvecklas, om visionerna och ambitionerna bortom de enskilda objekten eller projekten. Att sätta in sitt arbete i ett större sammanhang brukar ofta leda till att visionerna känns större – och prislappen känns betydligt lägre.

Inga konstigheter, såklart. Och såklart något som våra medlemmar jobbar aktivt med. Gärna i kombination, där både siffror och berättelser stärker storyn och argumenten.

Men jag tror vi kan bli betydligt bättre på att lyfta det värde vi skapar och inte minst kanske våga spänna bågen ännu lite hårdare när vi tittar på våra projekt, oavsett om de är gamla eller nya. Jag lovar: det håller de för.

*

I helgen blir det 50-årsfirande av en god vän i Småland. Det blir ett bra tillfälle att koppla vår vänskap till både ekonomiska siffror, i form av en present, och en god berättelse, i form av ett tal.

Trevlig helg!