Tre grejer att hålla utkik efter under 2018

Nytt år, nya möjligheter. Jag tror 2018 kommer att präglas av valet, branschutveckling och de etiska frågorna.

2018 kommer att bli ett spännande år, det vågar jag nästan lova.

Vi kommer från ett år med världspolitisk turbulens och med ett rejält högtryck i branschen till ett intensivt arbete med våra standardkontrakt och en hel del nya ansikten på ledande positioner.

När vi går in i 2018 kommer mycket av detta att hänga med, men också att kräva nya åtgärder och nya lösningar.

Tre saker tror jag kommer att vara extra viktiga under året:

1: Valåret
Politiken kan verka lite vilsen ibland, men när vi närmar oss valet i september tror jag att en hel del kommer att klarna. Vi kanske inte gillar allt, men alternativen kommer i alla fall på bordet. I detta kommer synen på arbetsmarknadsfrågorna att vara en viktig diskussion, liksom näringspolitiken, förslagen om framtidens infrastruktur och bostadsbyggande. Otroligt viktiga vägval och mycket viktigt för vår sektor att synas och ge perspektiv.

2: Branschutvecklingen
En snabb teknikutveckling i kombination med en affärsmässig utveckling leder till att branschen också förändras. Konsolideringstrenden lär prägla även 2018, liksom internationaliseringen. Under 2018 kommer vi även att få se nya erbjudanden och nya arbetssätt som stärker, men också förändrar branschen i stort.

3: Etiken
Det är självklart att vi kommer att fortsätta debatten om #metoo även under 2018. Jag hoppas och tror att debatten kommer att fokusera på långsiktiga åtgärder, som utmanar gamla kulturer och gamla ”sanningar”. Men detta kommer att kombineras med andra etiska frågor, såsom synen på hållbarhet, mångfald, miljö, affärsetik, kvalitet och säkert en hel del annat. Marknaden kräver det, medarbetarna kräver det. Och det hjälper oss att bli bättre, starkare och mer långsiktiga.

Detta lägger grunden för en hel del spännande arbete även 2018 för branschens bästa. Hör av dig om du vill bidra. Det finns mycket att göra. För alla.

*

I helgen ska jag för andra gången i mitt liv köra spinning på Friskis & Svettis. Första gången var förra helgen och det var både jobbigt, svettigt och ovant. Men ändå så roligt.

Trevlig helg!