Ingenjör – ett framtidsjobb

Arbetsförmedlingens lista över framtidens jobb stämmer väl med vår spaning: ingenjörsyrket har framtiden för sig.

Det finns två viktiga slutsatser man kan dra av Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikten för olika yrkesgrupper, som presenterades i veckan.

För det första att bygg- och anläggningssidan lyfts fram så tydligt. Bland yrkesgrupperna, där bristen bedöms bli allra störst, finns civilingenjörsyrken samt andra ingenjörer och tekniker inom bygg- och anläggning. Lägg därtill yrkeskategorierna, där yrken som betongarbetare, snickare och VVS-montörer hör till grupperna med allra bäst förutsättningar. Det säger väl det mesta. Vi vet att vi kommer att behöva bygga mycket mer framöver. Vi vet också att det framför allt är i de tidiga skedena och i de tekniska förutsättningarna som det blir allt mer att göra. Framtidens byggprocess kräver mer av ingenjörskunnande.

 ”Ingenjören har helt enkelt framtiden för sig, var man än hamnar i näringslivet.”

För det andra drar jag slutsatsen att ingenjörsyrket är så mycket mer än bara bygg- och anläggning. Behovet finns på många fler håll. Ingenjören har helt enkelt framtiden för sig, var man än hamnar i näringslivet. Arbetsförmedlingen pekar på digitaliseringen som en viktig drivkraft, och det känns självklart.

Men minns också att ingenjörsuppdraget faktiskt är bredare än så: produktutveckling, samhällsplanering, logistik, organisationsfrågor, moderna material, forskning och innovation. Framtiden kommer att kräva mer av många ingenjörskategorier.

Min egen reflektion, kopplat till det senare, är att det känns mer angeläget än någonsin att ge så många som möjligt en positiv bild av de teoretiska programmen på gymnasiet. Att ha valt exempelvis det naturvetenskapliga eller det tekniska programmet öppnar dörren till just de vidare studier som i sin tur leder till en riktigt god arbetsmarknad.

Låt mig få återkomma till just gymnasievalet vid ett annat tillfälle. Där finns det mer att säga.

*

I eftermiddag sätter jag mig på tåget till Helsingborg för att fira min lillasyster som fyller 50. Ny guldig fluga och matchande servett är nedpackat. Valet står nu mellan att ha matchade strumpor eller att köra det säkra spåret med svart. Jag lutar nog åt att spexa till det lite.

Trevlig helg!