Examenstider

Livet efter skolan består av – mer lärande.

Just nu är det många som går till sina sista lektioner, som tar sina sista tentor, som lämnar in sina sista uppsatser.

Skolavslutningstider innebär att många ser fram emot sommarlov, för vissa något eller några års uppehåll och för ytterligare några de första stapplande stegen ut på arbetsmarknaden.

Oavsett vilket är det lika bra att studenten bereder sig på budskapet: ”du har mer att lära”.

Näringslivet utvecklas i snabb takt och i synnerhet våra företag och professioner lever så nära modern teknik och innovationer att det inte går att undvika att möta nyheter regelbundet.

USAs arbetsmarknadsdepartement hävdar att 65 procent av dagens ungdomar kommer att ha jobb som ännu inte har uppfunnits.

Och drivet av digitalisering, globalisering och nätverksekonomin talar allt för att våra jobb, titlar, uppdrag och arbetsformer kommer att utmanas i grunden. Det vore naivt att tro att vår bransch av ingenjörer och arkitekter är undantagna.

Jag är en stor vän av livslångt lärande. Men jag tror inte att det är valbart. Jag tror att alla behöver lära sig, varje dag, i varje situation, i varje uppdrag.

Ibland kan man behöva en paus från skolbänken. Jag unnar självklart alla ungdomar ett ordentligt, varmt och avkopplande sommarlov.

Men nyfikenheten behöver ingen paus. Att våga lyfta på nya stenar, öppna nya böcker, fråga oväntade saker, resa till okända platser, hälsa på nya människor: sådant borde fler sommarlov fyllas av.

Men vi är också många som måste hjälpa till så att lärandet fortsätter.

I sommar har lärarkåren också sommarlov. Då gäller det att vi andra, som kanske levt lite längre än våra ungdomar, kliver in i deras ställe.

Även om du inte jobbar som lärare: var en lärare! Du har mycket att lära ut.

Låt sommaren 2018 bli en sommar av lärande, läsande, upptäckande, frågande och mer lärande.

*

I helgen samlas de nordiska branschorganisationerna för rådgivande ingenjörer till sitt årliga möte. I år är det i Helsingfors och jag ser fram emot erfarenhetsutbyte på många plan.

Trevlig helg!