Äntligen är sommarlovet över

I veckan som kommer drar skolan igång igen. Visst ska vi glädjas åt sommarlovet, men ännu mer åt glädjen att lära oss nytt, att förbereda oss för livet.

Detta blir för många den sista sommarlovsvecka och i veckan som kommer börjar ”allvaret” igen för både lärare, elever och studenter. Skolan är samhällets kanske viktigaste institution och lärarna har världens viktigaste jobb.
Här har vi alla en viktig roll att spela. Dels måste vi stötta våra elever och studenter. Oavsett om vi är föräldrar, släktingar, grannar eller något annat måste vi uppmuntra till skolarbetet, vi måste hjälpa till när vi kan och se till att ge utrymme i både barnens liv och i våra egna för att ge lärandet plats och tid. Kan du hjälpa till med läxorna? Gör det! Kan du uppmuntra till att ta lite extra tid till NO-läxan? Gör det!

Därtill måste vi stötta lärarna. Ett bra samspel mellan läraren och föräldrarna ger goda förutsättningar för att eleverna ska lära sig på bästa sätt. Respekten för lärarnas professionalitet och förmåga måste stärkas.

Skolan som institution är helt central för vårt samhälle och lägger grunden för både demokrati, välstånd, utveckling, kultur. Nu när grundskolor, gymnasier och högskolor i alla dess former rullar igång arbetet för en ny termin är det en glädjens dag. Hissa flaggorna, ta fram trumpeterna, putsa skorna.

Älska skolan.

*

Själv är jag idag på väg mot Linköping för att hjälpa äldsta dottern att installera sig på sitt nya universitet – som råkar vara mitt Alma Mater.

Jag har självfallet varit tillbaka på Linköpings Universitet och Linköpings Tekniska Högskola flera gånger sedan jag lämnade Linköping för många år sedan, men nu blir det alltså nästa generation som kliver in som ”nolla” på väg mot ingenjörsutbildning.

Jag är genuint avundsjuk på henne.

Trevlig helg.