Behovet av optimism

Det är viktigare än någonsin att vi söker konstruktiva lösningar på svåra samhällsproblem.

Den som letar efter saker att bli upprörd över, förtvivlad över eller bara allmänt dyster över, kommer inte att behöva leta länge.

Det är uppenbart att klimatförändringarna är en enorm utmaning för vårt samhälle, både lokalt och globalt.

Att migration och integration utmanar befintliga sanningar är lika uppenbart.

Trump och Putin gör sitt till för att stöka till världsordningen. Så även Brexit.

Och digitaliseringen erbjuder långt ifrån bara guld och gröna skogar: bara samtalsklimatet på Twitter är exempel nog på saker som inte riktigt blev som vi en gång trodde och hoppades.

Det är lätt att dras med i den kör av negativa röster, som hellre ser problem än möjligheter.

Låt oss aldrig sopa problemen under mattan, men låt oss försöka hitta lösningarna, det konstruktiva, det som lägger fokus på möjligheterna.

I den bransch jag tillhör jobbar våra ingenjörs- och arkitektkontor med lösningar på svåra samhällsproblem. En del av dessa problem har vi länge haft lösningar på: hur vi bygger hållbara städer till exempel.

Andra utmaningar är helt nya. Vattenbristen på Öland kräver nya lösningar, stigande vattennivåer likaså.

Jag inser att vi kommer att behöva arbeta än hårdare, utmana oss själva allt mer och ifrågasätta en hel del gamla sanningar när vi ska ta hand om nya hot och utmaningar.

Men låt oss inte fokusera bara på problemen. Lägg fokus på lösningarna, på innovationerna, på nytänkandet.

I synnerhet i denna valrörelse kommer det att bli en av vattendelarna.

*

Nästa vecka hålls ett extra föreningsmöte för att göra ett kompletteringsval till styrelsen för Svenska Teknik&Designföretagen. Valberedningen föreslår att Sara Lindmark, I3Tex, väljs in i styrelsen. Mer information om mötet finns här.

*

I helgen ska det som återstår av trädgården tas omhand. Och kanske någon kort båttur med lite utländska besökare. Trots allt: Stockholm är fantastiskt, både från land och från vattnet.

Trevlig helg!