Designprocessen och digitaliseringen

Digitaliseringen ändrar det mesta. Men allt ändras också på olika sätt.

De som läste min fredagsblogg förra veckan fick kanske känslan av att våra företag påverkas ganska lite av digitaliseringen.
Så är det såklart inte. Tvärt om: vi påverkas massor. Men mitt budskap förra veckan var att vi också sitter i förarsätet för förändringen: vi kan styra vad vi gör, hur vi gör saker och vad digitaliseringen får för konsekvenser.
Men jag undvek en fråga som är nog så viktig. Kommer inte designprocessen, den kreativa delen, också att ändras av digitaliseringen.

Jo, det gör den med all sannolikhet. Men det sker på andra sätt och med delvis en annan logik.
För det första: de tidiga, kreativa faserna med fokus på design, vision och målbilder kommer bara att öka i betydelse. Denna fas kommer att ta mer tid, kräva mer fokus och påverka slutresultatet mer än innan. Eftersom våra medlemmar jobbar just med dessa faser känner jag en trygghet i att vi faktiskt kommer att ha mycket att göra även framöver.
Men även dessa faser utmanas och ändras.

Låt mig bara ta några exempel på fenomen som gör just designfasen annorlunda än innan.
Dagens digitala verktyg, såsom CAD-system av olika slag, är självfallet ett exempel. Det som tidigare var manuellt och tidsödande arbete för att ta fram handlingar kan idag med teknikens hjälp göras snabbt och i många fall automatiskt. Det skapar nya utmaningar, men dessa frågor är vi redan medvetna om.

Att vi kommer att kunna dela och sprida kunskap mellan olika delar av världen, mellan företag och mellan kompetensområden, ändrar självklart arbetet i de tidiga skedena. Oavsett om det sker via Youtube, sociala medier eller andra digitala plattformar, får vi allt kraftfullare verktyg, men som också kräver andra saker av oss.

AI är ytterligare ett exempel. Vi ser redan exempel på musikstycken som komponerats av AI, en kreativ process som i många fall kan vara till förväxling lik den som gjorts av en människa. Det är ingen högoddsare att detta även kommer att bli vanligare även i vår sektor inom kort.

Låt oss på inget sätt underskatta kraften i digitaliseringen. Men låt oss heller inte förskräckas eller oroa oss för mycket, utan snarare se möjligheterna och lära oss att samspela med den.

*
I kväll grillar jag färskkorv, fläskfilé och flankstek till några goda vänner. I morgon blir det troligen friterad schnitzel för att fira att sonen snart fyller 17.

Trevlig helg.