Fler företag vill betala i tid

Efter hårt arbete under lång tid finns nu listan med företag som sluter upp bakom koden för kortare betaltider.

En av Svenska Teknik&Designföretagens viktigaste frågor har under en längre tid varit att få till kortare betaltider, i synnerhet i det privata näringslivet.

Det är ett välkänt bekymmer att många, i synnerhet större, företag i industrin kräver allt längre betaltider när de förhandlar med sina underleverantörer. Det som borde vara 30 dagar blir lätt 60, 90 och inte sällan ännu längre tid.

Detta är ett ofog och en utveckling som slår hårt mot många företag i vår sektor. Det är helt enkelt inte ok att använda sina underleverantörer som bank.

Den senaste tiden har även politiken blivit spetsigare i sin kritik, eftersom utvecklingen i Sverige långsamt försämrats och eftersom det blivit allt tydligare att långa betaltider leder till ett sämre företagsklimat. Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, har hotat med lagstiftning om inte andra initiativ fungerar.

Det trycket och hotet har visat sig ge resultat.

Med gemensamma ansträngningar, där vi på Svenska Teknik&Designföretagen tillsammans med flera andra näringslivsorganisationer och näringsdepartementet drivit på, har vi nu både en frivillig kod, en förening som ska utveckla och sprida koden och – nytt sedan i tisdags – en lista med stora och små företag som ställt sig bakom koden.

På sajten betaltider.se finns listan med företag, där storföretag som Volvo Car, Scania, Skanska, Ericsson och Electrolux finns med.

Listan, som presenterades på ett seminarium i veckan, visar att vårt långsiktiga arbete givit resultat och att vi snart kan se tydliga förbättringar i betalvillkor för framför allt små underleverantörer till dessa stora koncerner.

Mer finns givetvis att göra. Listan med anslutna företag kan bli längre, det finns kulturfrågor kring betalningar som behöver bearbetas även framöver och det är ur mitt perspektiv rimligt att alla, inte bara de små, får sina fakturor betalda på 30 dagar.

Men jag gläds ändå åt detta framsteg. Det är utmärkt att företag som Vattenfall, Telia, Atlas Copco och Sandvik nu lovar att betala sina små leverantörer snabbare.

Det visar att trägen vinner. Och ju trägnare, desto större vinst. Arbetet fortsätter.

*

Helgen tillbringar jag i Smålands mörka skogar. Jag hoppas hinna läsa en del och fortsätta utforska mina akvarellfärger, som den senaste tiden blivit en utmärkt avkoppling, även om resultaten knappast gläder någon större krets.

Trevlig helg!