Reflektioner från Italien

Behovet av internationellt utbyte och samarbete är större än någonsin. Men allt behöver inte vara lika.

Denna blogg skrivs i en soffa på den södra delen av Sicilien, nära Modica och Pozzello. Vädret har varit blandat, möjligen lite mer regn än vi hade planerat.
Jag slås av hur infrastrukturen här på Sicilien är eftersatt. Standarden på vägsystemet är bristfällig. Hanteringen av sopor är inte uppdaterad till dagens behov av cirkulär ekonomi.
Det är slående hur olika Europa kan te sig, trots att vi bestäm oss för att ha ett gemensamt projekt för fred, handel och kulturutbyte.
Förutsättningarna för detta gemensamma projekt är egentligen mycket goda. Det går fint att flyga hit, valutan är stabil, maten är utmärkt, engelska fungerar delvis och där den inte räcker till finns god mobiltäckning, så att Google Translate fyller i luckorna i konversationen.

Jag är personligen en internationalist, men även vän av samarbetet inom EU. Jag är övertygad om att världens problem behöver internationella lösningar, samtidigt som både företag och människor växer och utvecklas när vi möter olikheter och nya perspektiv.

Här i södra Italien kan man undra om vi har samma perspektiv som vi kring det gemensamma samhällsprojektet. Eventuellt är inte så. Kanske har vi lite olika utgångspunkter, lite olika tankar om vad som ligger i det gemensamma.

Det är för mig helt rimligt, kanske rent av önskvärt med olikheter, beroende på var man bor. För mig behöver lösningarna inte bli de samma runt om i världen.
För mig är det inte viktigt att vi har samma syn på vägunderhåll i Sverige som i södra Italien.
Däremot är det viktigt att vi byter erfarenheter, lär av varandra och stöttar varandra.
Självfallet bör vi vara så öppna som möjligt mot hela världen. Men låt oss inte se EU och Europatanken som ett hinder på vägen. Europa kan snarare bli en viktig språngbräda till ökad internationell samverkan, även utanför Europas gränser.

För våra företag, som ofta verkar på internationella marknader, är det självklart att kombinera det bästa med svenskt kunnande med insikter om vad kunden och den lokala marknaden behöver och kräver. Men mer kan göras för att stärka det internationella arbetet.

Även om jag kan sucka över att italienarna inte lyckas sköta underhållet av sina vägar.

*
Nästa vecka, onsdagen den 7 november, intervjuar jag Swecos hållbarhetsexpert, Andreas Gyllenhammar, i ett av våra frukostsamtal på Facebook. Då ska vi bland annat prata om FN:s klimatrapport, som presenterades nyligen. Läs mer här. 

*
I helgen åker jag hem från Catania på Sicilien och ser fram emot en ny, spännande vecka. Jag har lärt mig massor, även den här veckan, men nästa vecka är det dags att åter ta tag i budgetar, verksamhetsplaner och allt annat som samlats på mitt skrivbord.

Trevlig helg.