Takten i förändringen

Hur fort kan samhällsbyggnadssektorn förändras? Jag satsar någon krona på ”snabbare än vi tror”.

I veckan hade jag möjlighet att delta i ett samtal om hur digitaliseringen påverkar samhällsbyggnadssektorn, eller mer konkret bostadsmarknaden.

Det är uppenbart att det händer massor, både i hur vi bor och lever, hur vi bygger och hur vi planerar. Delar av detta har jag bloggat om tidigare.

En fråga under morgonsamtalet var om dessa trender kommer att få en fundamental påverkan på hela branschen. Och hur fort det i så fall kan gå.

Som tur var var det någon i rummet som faktiskt menade att förändringarna kommer att ta betydligt längre tid än vi någonsin tror.

”Jag har hört sedan 50-talet att nu måste produktiviteten gå upp’”, sades det.

”Vi har pratat om digitalisering sedan 80-talet, men ändå har extremt lite hänt”, sades det.

Att lagstiftning, juridik, arbetsformer, kultur och historia, skråmentalitet med mera, bidrar till en tröghet i omställningen är solklart. Men jag hör till dem som ändå tror att kraften som ligger i digitaliseringen verkligen kan försätta berg.

Tillgången till information är en faktor, som kommer att påverka. Att alla aktörer får information om process och resultat ändrar förutsättningarna i grunden. Inte minst när slutanvändaren blir inblandad sker en maktförskjutning. Här är BIM och öppen data viktiga.

Innovationskraften i samhället i stort, drivet av nyfikenheten som digitaliseringen möjliggör, är en annan. Runt om i näringslivet tänks det kreativa tankar, och det vore lönlöst (utöver att det vore en mycket, mycket dålig idé) att försöka få innovatörer att hålla sig borta från byggsektorn när de väl tänker nytt. Detta yttre tryck kommer att märkas allt mer i den befintliga samhällsbyggnadsbranschen.

Därtill kommer aktörer från andra länder, där arbetsformerna är annorlunda, att sluta bry sig om var Danmark slutar och Sverige börjar. Globaliseringen, också till stor del driven av digitaliseringen, kommer att bidra till förändringskraften.

Min bedömning är att det kokar i grytan på väldigt många håll. Snart kommer locket att flyga av på riktigt.

Då kommer det att hända grejer.

*

I helgen är jag gräsänkling. Jag ska förvarna den lokale pizzabagaren om att beställa extra mycket mozzarellaost och förlänga öppettiderna.

Trevlig helg!

/Magnus Höij