Läs hela ställningstagandet – Ökad takt i klimatomställningen
Klimatfrågan och klimatets påverkan på våra liv har blivit allt mer tydligt. Vi måste underlätta för företag och individer att kunna bidra till att driva utvecklingen i rätt riktning. Innovationsföretagen vill skapa rätt förutsättningar och incitament för att öka takten i den omställning som krävs. Våra medlemsföretag har en nyckelroll i samhällsutvecklingen och kan göra enorm skillnad.
Sverige och svenska företag har mycket goda förutsättningar att ligga i framkant i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Arbetet kräver en förmåga att ta till vara på redan gjorda investeringar, att effektivt förvalta och utveckla det befintliga samt att hushålla med våra resurser – oavsett om det handlar om ekonomiska resurser eller naturresurser. Samtidigt krävs investeringar i kunskap, forskning och utveckling för att realisera de innovativa och hållbara lösningar som krävs för omställningen.
Innovation och helhetssyn som verktyg för att nå uppsatta mål
Innovationsföretagen anser att det är helt centralt att Sverige håller fast vid utsläppsmålen i Parisavtalet/Agenda 2030. Vi behöver öka tempot i klimatomställningen, förändra våra beteenden, investera i klimatsmarta lösningar och skapa förutsättningar för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5°C.
Det är hög tid att ställa om. Klimatfrågan måste hanteras utifrån ett systemperspektiv där kloka avväganden görs för att skapa rätt helhetslösning. Vi måste nyttja det kunnande som finns för att driva innovation. Med rätt förutsättningar kan vi förverkliga lösningar som ligger i utvecklingens framkant. Vi måste optimera användningen av befintliga tillgångar, designa för återbruk och flexibilitet, minimera klimatpåverkan, hushålla med resurser och fokusera på hållbara lösningar, tjänster och produkter som bidrar till konkurrenskraft och en god livsmiljö för alla.
Ska Sverige klara klimatmålet och samtidigt skapa förutsättningar för ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv så måste svenska företag kunna konkurrera med innovativa lösningar som minskar utsläpp och som levererar nytta över tid. Och vi måste sätta individen och den goda livsmiljön i centrum.
Innovationsföretagen verkar för:
- Att en nationell koldioxidbudget med årliga utsläppsminskningar i absoluta tal ska fastställas, med möjlighet att bryta ner per region och sektor.
- Att övergången till en cirkulär ekonomi accelereras genom att incitament, regelverk och skattesystem förändras så de bidrar till ökat delande, återbruk och återvinning av resurser.
- Att offentlig upphandling utformas så att minskad klimatpåverkan, lägre livscykelkostnader och bidrag till Agenda 2030 premieras.
- Att den svenska klimatpolitiken tar lika stor hänsyn till konsumtionsbaserade klimatutsläpp som till inhemska, för att styra mot långsiktigt minskad global klimatpåverkan. Konsumtion i Sverige ska inte bidra till ökade utsläpp i andra länder.
- Att regelverk förenklas och utformas utifrån önskad kvalitet, funktion och övergripande klimat- och samhällskrav, ger utrymme för helhetstänkande och innovation samt möjliggör frizoner för att testa nya lösningar.
- Att kraftfulla incitament skapas för att rusta upp och förädla befintliga byggnader samt minska utsläpp vid produktion och drift av byggnader och infrastruktur samt för att öka takten i omställning av utsläppstung verksamhet.
Ökad samverkan ger resultat
Att bidra till den omställning som krävs är Innovationsföretagens medlemmars vardag. En vardag fylld av kunskap, innovation, problemlösning, processer och verktyg för att driva arbetet med klimatomställningen i rätt riktning. Med en ökad samverkan med politiken, med beställare och myndigheter så kan vi gemensamt skapa de förutsättningar som krävs för att Sverige ska nå beslutade klimatmål. I grunden handlar detta om att göra kloka avväganden för att driva utvecklingen i rätt riktning. Att hantera frågor utifrån ett helhets- och systemperspektiv. Ett arbete som vi bara kan göra tillsammans.