Hoppa till innehåll

ABK är ett av byggbranschens standardavtal – nu släpps en ny bok om hur det ska tolkas i praktiken.

Det är viktigt att både konsulter och beställare är kunniga om avtalets ramar, samt att de är medvetna om hur avtalet påverkar den egna verksamheten och affären. Boken vänder sig till alla som arbetar i uppdrag där ABK 09 gäller.

– Standardavtalen är mycket viktiga för företag inom Innovationssektorn. Helena Dalberg och Henrik Rosenqvists bok ABK 09 i praktiken är ett välkommet verktyg för att underlätta arbetet för medarbetare hos både konsulter och beställare, säger Anders Persson, tf förbundsdirektör Innovationsföretagen.

I publikationen ABK 09 i praktiken belyser författarna Helena Dahlberg och Henrik Rosenqvist ABK 09:s viktigaste regleringar och kopplar det till ett verksamhetsperspektiv. Där lyfter de vilka utmaningar parterna kan stöta på i samband med avtalet, samt hur man som konsult eller beställare kan förhålla sig till, såväl som förbereda sig för eventuella konsekvenser.

– I dagsläget är det relativt svårt att få en överblick av vad det egentligen innebär att arbeta i ett uppdrag enligt ABK 09. Samtidigt förväntas de som jobbar i projekt där standardavtalet används vara insatta i och tillämpa reglerna. Vi hoppas att den här boken kan bidra till ökad förståelse för vad reglerna innebär i praktiken och hur de påverkar parternas agerande, säger författarna Henrik Rosenqvist och Helena Dahlberg.

 

Om författarna

Helena Dahlberg är förbundsjurist vid Innovationsföretagen med juristexamen från Stockholms universitet. Hon har över 15 års erfarenhet inom juridik, förhandlingar och avtal inom byggbranschen.

Henrik Rosenqvist är bolagsjurist vid Sweco Sverige, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Han har stor erfarenhet inom avtal och juridiska frågor med över 20 års erfarenhet i branschen.

Köp boken här.