Råd, nätverk och arbetsgrupper
Arkitekt- och ingenjörsföretagen står inför ett antal stora utmaningar de kommande åren. För att ytterligare stärka vår röst i angelägna frågor har vi inrättat råd, nätverk och arbetsgrupper. Syftet är att samla kraften från hela arkitekt- och ingenjörsbranschen i gemensamma utmaningar.
Alla medlemsföretag är välkomna att engagera sig i Innovationsföretagens råd, nätverk och arbetsgrupper. Vi behöver stärka vår röst på många fronter om vi ska kunna stärka vår ställning som bransch.
Varje råd ska ha en ordförande, vald av styrelsen, en verksamhetsplan som är utformad i samråd med styrelsen samt ha en kontaktperson från styrelsen. Styrelsen har även prioriterat ett antal projekt som Innovationsföretagen driver. Dit hör både ett fortsatt fokus på kompetensförsörjning, forskning och innovation, på att belysa utmaningarna med konsultmäklare och branschens profilering på hållbarhet. Dessa projekt drivs inom ramen för råden och arbetsgrupperna.
Är du intresserad av att delta i något av Innovationsföretagens råd, nätverk eller arbetsgrupp?
Mejla kontaktpersonen för det forum som du är intresserad av att delta i så får du veta mer. Du hittar kontaktuppgifterna för varje forum i texten nedan.
Arkitektföretagens Råd
Arkitektföretagens Råd är en strategisk satsning av Innovationsföretagen för att ytterligare stärka branscharbetet. Rådet samlar de medlemmar som vill arbeta aktivt för att driva arbete inom näringspolitik, branschsamverkan, kompetensförsörjning samt agera rådgivande till Innovationsföretagen. Syftet är att med gemensamma insatser och prioriteringar få en starkare röst och genomslagskraft för gruppens aktuella frågor. Läs mer om rådet
Kontakt: Jannice Johansson Steijner, jannice.steijner@innovationsforetagen.se
HR-rådet
HR-rådet har tillsatts med syfte att utbyta erfarenheter kring allmänna och specifika HR-frågor inom branschen, utveckling av kollektivavtalet och användas som referensgrupp i avtalsförhandlingarna.
Kontakt: Jacob Stenblom, jacob.stenblom@almega.se
Hållbarhetsrådet
Hållbarhetsrådet fokuserar på frågor om hur vår sektor kan effektivisera hållbarhetsarbetet och bidra till ett utökat värdeskapande i samhället. Gruppen publicerade under 2018 rapporten Samhällsbyggnad & Klimatet, som belyser klimatfrågan och hur vi konkret måste styra om för att skapa förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling och ett klimatsmart Sverige.
Kontakt: Anders Persson, anders.persson@innovationsforetagen.se
Industrikonsultrådet
Industrikonsultrådet har fokus på att skapa goda förutsättningar för våra medlemsföretag driva innovation och utveckling för att stärka svensk konkurrenskraft. I praktiken handlar det om att stärka företagen, skapa förutsättningar för god kompetensförsörjning, skapa balanserade avtalsvillkor och att öka investeringar i forskning och utveckling.
Kontakt: Anders Persson, anders.persson@innovationsforetagen.se
Techrådet
Rådet bildades i början på 2024. Fokus ligger på AI och på agendan står bland annat immaterialrätt i teknikutvecklingens spår och den nya AI-aktens betydelse för innovationssektorn. Läs mer om rådet här.
Kontakt: Joakim Bourelius, joakim.bourelius@innovationsforetagen.se
Arkitektföretagens nätverk
Nätverket samlar drygt femtio arkitektföretag för regelbundna möten och nätverksträffar. Arbetet fokuserar på aktuella branschfrågor men även på näringspolitik, arbetsgivarfrågor med mera. Ett nordiskt möte för arkitektföretag arrangeras varje år där representanter från Arkitektföretagens nätverk och/eller styrelse medverkar.
Kontakt: Jannice Johansson Steijner, jannice.steijner@innovationsforetagen.se
Juristnätverket
Juristnätverket är ett nätverk för medlemsföretagens jurister. Nätverket fokuserar på branschspecifikt informationsutbyte och uppdateringar om utvecklingen av relevanta standardavtal, lagar och domstolspraxis men kan vid behov även fungera som arbetsgrupp i syfte att driva branschfrågor framåt.
Kontakt: Carl Fläring,
carl.flaring@innovationsforetagen.se
Kommunikationsnätverket
Gruppen fokuserar på nätverkande och branschspecifikt informationsutbyte samt information om Svenskt Näringslivs, Almegas och Innovationsföretagens arbete. Det är även ett forum för att lyfta företagsexempel och ge input till Innovationsföretagens kommunikationsaktiviteter.
Kontakt: Linnea Kvist, linnea.kvist@innovationsforetagen.se
Teknikkonsultnätverket
Medlemmar som arbetar med konsultuppdrag mot både privata och offentliga beställare inom bygg- och anläggningssidan är välkomna att ansluta till nätverket. Frågor om Boverkets byggregler, offentliga upphandlingar och digitaliseringens påverkan på de tidiga skedena hör till frågor som berörs.
Kontakt: Richard Österberg, richard.osterberg@innovationsforetagen.se
Young Professionals Väst
Young Professionals Väst är en social plattform för nätverkande mellan yngre konsulter inom branschen och medlemsföretagen. Young Professionals Väst organiserar mingel, föreläsningar och studiebesök med regionalt intressanta teman med utgångspunkt i Göteborgsområdet.
För mer information kring kommande aktiviteter, följ oss på Linkedin.
Kontakt: Jenny Karlsson, jenny.karlsson@wsp.com
Anläggningsgruppen
Anläggningsgruppen fokuserar på konsultaffären med syfte att föra en konstruktiv och utvecklande dialog med de stora anläggningskunderna, framförallt Trafikverket, men även andra som Stockholms stad, Göteborgs Stad, SL och SKR. Här förankras även det arbete som Innovationsföretagen bedriver med Trafikverket och Byggföretagen i tvåpartssamverkan.
Kontakt: Richard Österberg, richard.osterberg@innovationsforetagen.se
Offentlig upphandling
Arbetsgruppen samlar de medlemmar som vill arbeta aktivt för att driva utveckling och förbättring inom offentlig upphandling. Syftet är att med gemensamma insatser och prioriteringar få en starkare röst och genomslagskraft i aktuella frågor för vår sektor.
Kontakt: Carl Fläring, carl.flaring@innovationsforetagen.se
Innovationsföretagen tillämpar de riktlinjer som tagits fram av Almega om vilken typ av diskussion man kan ha inom branschföreningarna i frågor som berör konkurrensen. Riktlinjerna ger bland annat stöd gällande hanteringen av dessa frågor inför, under och efter möten som hålls inom ramen för branschorganisationerna.
Konkurrenslagen är inte tillämplig på överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare om lön eller andra anställningsvillkor, men riktlinjerna bör ändå uppmärksammas även i den verksamhet som bedrivs inom Almegas arbetsgivarförbund för att säkerställa regelefterlevnaden. Detta då även samarbeten inom arbetsgivarorganisationer kan utgöra en risk ur konkurrenshänseende.