Hoppa till innehåll

Utifrån en överenskommelse mellan LO, Unionen och Svenskt Näringsliv har Innovationsföretagen tecknat avtal med Unionen om etableringsjobb. Det här är en ny form av subventionerad anställning för att skapa fler jobb för långtidsarbetslösa och nyanlända. Till skillnad från andra subventionerade anställningar betalas den här statliga ersättningen direkt till medarbetaren, vilket förenklar för företagen.  

– Vi är glada att göra det här tillsammans med Unionen, det blir nu enklare för företag att anställa till en låg kostnad, samtidigt som medarbetaren får kompensation av staten för den lägre lönen. Det här är en win-win för alla och vi hoppas att våra medlemsföretag kan hitta rätt medarbetare för att fylla branschens kompetensbehov, säger Kajsa Eldin, förhandlingschef Innovationsföretagen.

Kort om etableringsjobb

  • Gäller från 1 januari 2024
  • För långtidsarbetslösa (minst 24 mån arbetssökande) och nyanlända (max 3 år med uppehållstillstånd)
  • Företaget får inte ha gjort arbetsbristuppsägning under senaste 12 mån på den aktuella driftsenheten
  • Företaget betalar totalt upp till 9000 kr/mån (inkl. arbetsgivaravgifter)
  • Det är en tillfällig anställning på max 2 år (3 v avbrytandetid och utan företrädesrätt)
  • Kräver lokal överenskommelse
  • Medarbetaren söker ersättning hos arbetsförmedlingen