Hoppa till innehåll

Året summeras. Ett nytt tar strax vid.

När 2019 ska summeras finns det både ljuspunkter och mörka moln.

Det mörka handlar om samhällsutvecklingen: vår oförmåga att ta tag i klimatförändringarna känns sorglig och oroar mig mycket. Globaliseringens motståndare, ofta regelrätta nationalister, gör tydliga framsteg. Respekten för kunskap och varandra i samhällsdebatten verkar ha gått förlorad på många håll. Och politikens vilsenhet inför moderna frågeställningar är lika oroande som det är förvånande.

Lägg därtill en påtaglig oro på marknaden för konjunkturens utveckling, en fortsatt brist på både ingenjörer och arkitekter samt en hel del gnissel mellan stora beställare och deras rådgivare och kunskapsresurser. Det saknas inte bekymmer, kort sagt.

Men det ljusa finns där såklart också. Teknikutvecklingen går vidare, jag känner mig allt mer övertygad om att vi sitter på kunskap och idéer nog för att rädda både klimat och samhällsutveckling. Våra medlemmars förmåga att utveckla både näringsliv och samhälle är bättre än någonsin.

Det är också med glädje jag blickar tillbaka på vår egen utveckling: vårt första år som förbund inom Svenskt Näringsliv har varit lärorikt och i många fall också framgångsrikt. Vi har satt ner foten i viktiga frågor, både när vi mött andra, men också i vårt interna arbete. Vi har gjort rejäla framsteg i viktiga frågor under året, som givit konkret medlemsnytta. Det kommer att stärka oss ytterligare framöver. En stabil grund är lagd: den har tjänat oss väl under året.

På flera sätt ser jag också fram emot 2020: det finns en lång rad frågor som vi behöver stärka och jag bedömer att vi har rätt verktyg för att lyckas.

En spännande avtalsrörelse väntar. Klimatfrågorna måste adresseras av fler och vi är många som vill bidra. Dialogen med högskolor och universitet kan stärkas ytterligare. Byggandet reformeras, och vi kommer att vara aktiva i att forma framtidens arbetsformer.

*
Det finns mycket mer att säga, men vill du få lite mer inblick i vad några av mina kollegor på jobbet tar med sig från året, så finns det en utmärkt summering på Youtube.
*
Nu väntar några dagars ledighet, med jul- och nyårsfirande på hemmaplan i Stockholm. Jag har föresatt mig att läsa böcker som blivit liggande, att vila och komma ikapp med ett obegripligt rörigt arbetsrum. 

Plus självfallet umgås med familj och vänner. Det ska jag unna mig.

Nästa blogg kommer i mitten av januari.

God jul och gott nytt år!

Magnus Höij
Förbundsdirektör, Innovationsföretagen