
DEBATT: Öka pressen på byggbranschen att minska sektorns klimatpåverkan
Vi har tekniken och kompetensen och står redo att ställa om – det enda som saknas är förutsättningar från myndigheterna att skala upp vårt hållbarhetsarbete från spjutspetsprojekt till bred tillämpning. Det skriver Innovationsföretagen tillsammans med tolv aktörer inom bygg- och fastighetssektorn på Altinget Debatt.
Bygg- och fastighetssektorn har tekniken, kompetensen och viljan att genomföra klimatomställningen. Det som saknas för den breda omställningen är incitament som gör hållbarhetstänk i den byggda miljön till en konkurrensfördel här och nu i stället för en vision för framtiden. Att regeringen nu skjuter upp införandet av gränsvärden för klimatpåverkan vid nybyggnation är därför olyckligt.
Sätt ambitiösa gränsvärden
Boverkets förslag till gränsvärden för klimatpåverkan vid nybyggnation, som gick ut på remiss våren 2024, välkomnades av en bred bygg- och fastighetssektor, vilket remissvaren gav prov på. En majoritet av remissinstanserna efterfrågade en hög ambitionsnivå och en rask införandetakt för gränsvärden.
Det råder stor enighet om att tekniken och kompetensen är på plats för att lyfta omställningsarbetet från enskilda spjutspetsprojekt till bred tillämpning. Det visar inte minst uppslutningen bakom initiativ som Färdplanen för fossilfri konkurrenskraft, som tar sikte mot en halvering av sektorns klimatpåverkan från 2015 till 2030. Ambitiösa gränsvärden skulle möjliggöra detta genom att ge incitament att bryta invanda byggprocesser på bred front.
I december 2024 kom i stället beskedet att regeringen väljer att inte gå vidare med Boverkets förslag om att i år införa gränsvärden för klimatpåverkan vid nybyggnation.
Sektorn är redo för ett klimatkliv
Boverket har nu fått i uppdrag att införa klimatdeklarationer med utökad omfattning först år 2028, och gränsvärden senast år 2030. Detta går tvärtemot remissinstansernas uppfattning att sektorn är redo för ett stort klimatkliv.
Klimatklivet har till stor del möjliggjorts av Boverkets arbete med införande av klimatdeklarationer, som inneburit ett kompetenslyft för sektorn både när det gäller byggteknik och klimatberäkningar. Att skjuta upp införandet av gränsvärden innebär att investeringarna i kompetens- och teknologiutveckling går outnyttjade.
Remissinstanserna från bygg- och fastighetssektorn betonade vikten av att agera snabbt. Ju längre vi väntar, desto större del av Sveriges klimatbudget kommer att ha förbrukats innan gränsvärdena får effekt på sektorns klimatpåverkan. I remissvaren pekade man också på att de gränsvärden som föreslagits ligger i nivå med en genomsnittlig byggnad uppförd år 2020 med konventionell teknologi, i stället för att baseras på brett tillämpbar byggteknik med minskad klimatpåverkan.
Carlson och Pourmokhtari måste lyssna på branschen
När Boverket nu gör ett omtag och utformar nya förslag på gränsvärden för klimatpåverkan vid nybyggnation vill vi därför att två huvudpunkter i remissvaren tas i beaktande. Dels bör gränsvärden införas så snart som möjligt för att vi ska ha möjlighet att efterleva nationella miljömål och internationella klimatavtal. Dels bör gränsvärden baseras på brett tillämpbar byggteknik med minskad klimatpåverkan.
Vi uppmanar därmed infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att lyssna på den breda svenska bygg- och fastighetssektorn.
Vi har tekniken och kompetensen och står redo att ställa om – det enda som saknas är förutsättningar från myndigheterna att skala upp vårt hållbarhetsarbete från spjutspetsprojekt till bred tillämpning. Ett skyndsamt införande av relevanta gränsvärden för byggsektorns klimatpåverkan är avgörande.
Toivo Säwén
Doktorand hållbar byggd miljö vid Chalmers tekniska högskola
Johan Nyhus
Förbundsordförande HSB
Anders Lenhoff
Förbundsdirektör Innovationsföretagen
Annica Lindbäck
Hållbarhetsansvarig Lindbäcks bygg AB
Cecilia Ullman
Hållbarhetschef Moelven byggmodul AB
Carl-Johan Sigfridsson
Hållbarhetschef OBOS Sverige
Johanna Bjurskog
Hållbarhetschef Riksbyggen
Anna Ryberg Ågren
Direktör Svenskt trä
Margareta Wilhelmsson
Samhällspolitisk chef Sveriges Arkitekter
Susanne Rudenstam
Kanslichef Sveriges träbyggnadskansli
Lotta Werner Flyborg
Vd Sweden Green Building Council
Anna Graaf
Hållbarhetschef White arkitekter
Anna Winde
Hållbarhetschef WSP Sverige & Norden
Läs debattartikeln hos Altinget här: 13 byggaktörer: Öka pressen på byggbranschen att minska sektorns klimatpåverkan