Hoppa till innehåll

Då utbrottet av Covid-19 nådde Danmark i mars stängdes stora delar av samhället ned. Men byggarbetsplatser undantas riktlinjerna om begränsade folksamlingar och byggnadsarbetarna har fortsatt att gå till jobbet som vanligt. För att minska smittspridning och guida personer på byggarbetsplatser har Ramboll Danmark utvecklat mobilspelet ForeBygSmitte.

Mobilspelet är utformat för att guida byggnadsarbetarna till nya vanor kring social distansering och hygien som kan vara svåra att ta sig an på egen hand. På så sätt kan risken för smittspridning minskas och de som jobbar på dessa arbetsplatser hålla sig friska.

– Genom initiativet vill vi bidra till att hålla igång samhället under krisen. Vi vill ta ansvar för att vi bryr oss om människor, och för att vi vill bidra till sundare vanor. Hållbara samhällen börjar med hållbara människor, berättar David Hermansson, Affärsutvecklare på Ramboll Sverige.

Sedan spelet lanserades har fler språk fyllts på och den finns nu inte bara på danska utan också på norska, finska, svenska, engelska och polska. I Danmark utvecklar Ramboll dessutom liknande appar för kontorsmiljöer och skolor, baserat på myndigheternas rekommendationer. För även om spelet främst är utvecklat för att stötta medarbetarna under Coronakrisen har den visat sig kunna skapa positiva effekter även på lång sikt.

– Vi vill att vi alla reflekterar över val som vi normalt sett inte funderar över. Generellt har det visat sig att även andra sjukdomar har minskat i och med att vi är mer noggranna med vår hygien, att hålla avstånd, tvätta händerna etc så användbarheten finns kvar även efter Corona. Framför allt i influensa- och förkylningstider, men vi hoppas att nya och sunda vanor hänger kvar, berättar David Hermansson.

Läs mer om Rambolls mobilspel ForeBygSmitte.

Tillsammans tar vi ansvar

Världen genomgår just nu en global kris och tillvaron har ställts på ända. Samtidigt gör många av våra medlems­företag ovärderliga insatser för samhället. Nu vill vi sätta fokus på de goda exemplen. Det är med gemensamma krafter vi tar oss ur denna kris.

Under hashtaggen #tillsammanstarviansvar lyfter vi insatser från våra tjänste­företag som görs för att möta coronakrisen – både i detta akuta läge och på längre sikt. Kontakta Linda Fritzner om du till tipsa oss om ytterligare exempel.