Hoppa till innehåll

Som svar på coronavirusets utbrott har ett tillfälligt och storskaligt fältsjukhus tagit form i Älvsjö, söder om Stockholm. Redan i slutet på mars kunde man konstatera ett nybygge inne i Stockholmsmässans lokaler. För att underlätta bygget och utvecklingen av anläggningen har Tyréns bistått med VVS- och elkompetens.

Det är Region Stockholm och Försvarsmakten som ligger bakom byggandet av fältsjukhuset i Älvsjö, en lösning som idag fungerar som en viktig reservkapacitet för Stockholmsregionen. I den stora ”A-hallen” finns det numera tält, sängar och sjukvårdsutrustning på en yta om cirka 25 000 kvadratmeter. För att ett sådant fältsjukhus ska kunna drivas är det viktigt med välfungerande system för värme, ventilation, sanitet och el – områden där Tyréns kan understödja med  slagkraftig expertkompetens.

– Det är en ovanlig situation där det temporära sjukhuset snabbt behöver få system för vatten, avlopp och ventilation. Vi är flexibla och bidrar med projekteringsarbete på plats, säger Olov Hamilton från Tyréns som arbetar med VVS-projekteringen.

Det är ett unikt uppdrag som kräver snabba beslut och ageranden, inte bara inom VVS och el, utan även andra livsavgörande områden. Tyréns har till exempel bidragit med projekteringsstöd för alla de medicinska gaser som hanteras på ett sjukhus.

På sikt är det möjligt att även kunna ta emot covid-19-patienter som skrivits ut från intensiven men fortfarande har behov av slutenvård. Därmed kan fältsjukhuset avlasta de ordinarie sjukhusen även längre fram.

Läs mer om Tyréns initiativ och fältsjukhuset

Foto: Stockholmsmässan.

Tillsammans tar vi ansvar

Världen genomgår just nu en global kris och tillvaron har ställts på ända. Samtidigt gör många av våra medlems­företag ovärderliga insatser för samhället. Nu vill vi sätta fokus på de goda exemplen. Det är med gemensamma krafter vi tar oss ur denna kris.

Under hashtaggen #tillsammanstarviansvar lyfter vi insatser från våra tjänste­företag som görs för att möta coronakrisen – både i detta akuta läge och på längre sikt. Kontakta Linda Fritzner om du till tipsa oss om ytterligare exempel.