Hoppa till innehåll

Under den här pandemin har jag många gånger slagits av den enorma kunskap och kreativitet som våra medlemsföretag besitter. Och den stora viljan att göra gott.

Nya idéer föds och många företag ställer om delar av sin verksamhet och bidrar med ovärderliga insatser för samhället. Det tycker jag känns både hoppfyllt och glädjande när vår omvärld i dessa tider präglas av en osäkerhet och oförutsägbarhet vi aldrig tidigare skådat.

Till exempel har företaget Better Shelter utvecklat mindre hus som enkelt kan sättas upp på några timmar, utan krav på verktyg eller elektricitet. De modulära husen är främst avsedda för länder i behov av tillfälliga bostäder för människor på flykt, men de innovativa husen har nu visat sig göra nytta även för den svenska sjukvården.

Sweco hjälper till med att säkerställa EU:s flöden av smittskyddsdata för Covid-19 genom att koppla sjukdomsdata till en geografisk plats.

Nyréns Arkitektkontor har skapat ett modulärt kapell som placeras utomhus med ett tydligt luftgenomdrag och sittbänkar positionerade med minst två meters avstånd. Det möjliggör ett värdigt farväl till närstående även under tider som dessa.

Ramboll har tagit fram ett mobilspel för att människor på byggarbetsplatser ska minimera smittspridning.

FS Dynamics är med och stöttar i utvecklingen av en ny produktmodell – anpassad specifikt för att rena dricksvatten från coronavirus.

Exemplen är många.

Kombinationen av hälsokris och ekonomisk kris har varit – och är – fruktansvärd. Krisen kommer att sätta spår bland företagen och i vårt samhälle för en lång tid framöver. Men den innovativa kraften hos de företag som vi företräder är stor och många gånger häpnadsväckande. Det känns på något vis betryggande nu när vi har nästa utmaning framför oss – en återstart av Sverige.

Läs mer på vår hemsida om våra medlemsföretags insatser för samhället. Samlade under #tillsammanstarviansvar.

Vi ser fram emot att i höst kunna dela med oss av ytterligare projekt, trender och insikter som på olika sätt bidragit till ökad samhällsnytta. För att på detta sätt synliggöra för än fler – politiker, allmänhet och övriga intressenter – hur pass viktig roll våra medlemsföretag spelar i samhället. Följ oss på webben och våra sociala media för att inte missa något.

Med en förhoppning att ni alla får en skön sommar.

Linnea Kvist
Kommunikationschef

(Under sommaren tar Magnus Höijs Fredagsblogg en paus och istället skriver ett antal kollegor på Innovationsföretagen sommarbloggar. I mitten av augusti är Magnus blogg tillbaka igen.)