Hoppa till innehåll

Better Shelter – Modulära hus för krissituationer

För drygt sex månader sedan inledde Ryssland ett krig på ukrainsk mark som tvingat omkring 15 miljoner människor på flykt. Cirka sju miljoner människor har tagit sig över gränser till andra länder och behovet av effektiva skydds- och boendelösningar för flyktingarna är avgörande. Den svenska organisationen Better Shelter arbetar för att stötta hjälporganisationer i Ukraina och omkringliggande länder genom att tillhandahålla tillfälliga, modulära och hållfasta hus som ger ukrainare som tvingats fly en säker plats att bo på tills de återuppbyggt sitt hem eller fått tillgång till ett nytt permanent boende. Nu har organisationen fått en stororder från EU 20 000 sängplatser.

Case

Better Shelter, medlemmar i Innovationsföretagen, grundades för tretton år sedan genom ett samarbete med FN:s flyktingorgan, UNHCR, och IKEA Foundation. Idén var att kombinera de klassiska platta paketen som blivit ett signum för den svenska möbeljätten med en grundläggande syn om att människor på flykt förtjänar en värdig tillvaro tills den dagen de kan återvända hem eller återuppbygga sitt liv i ett nytt land. Trots att Johan Karlsson, nuvarande vd för organisationen, då var en nyligen examinerad industridesigner med en tidig prototyp resulterade mötet mellan FN:s flyktingorgan och IKEA:s filantropiska stiftelse i ett samarbetsavtal.

Säkrare, hållbarare och bekvämare boende för människor på flykt

De husliknande bostäderna som Better Shelter förser i krissituationer är modulära med anpassningsbara väggar, fönster och tak. De har dessutom låsbara dörrar som kan placeras var som helst, något som helt saknas i vanliga flyktingtält. Bostäderna är skapade i stål och plast och kan kompletteras med både värmekällor och solceller. Det ger människor på flykt ett boende som både håller längre, är mer bekvämt och betydligt säkrare. Än idag används bostäder som Better Shelter uppförde under 2015 i Irak – flera år längre än andra typer av tält och enbart till den dryga dubbla prislappen. Organisationens första prototyper placerades i Irak i samband med kriget i Syrien och står än idag kvar – nu utbyggda och förstärkta med tegelväggar kring stommen och med plåttak.

Det behövs ett mycket mer proaktivt arbete för att undvika stora klimatflyktingkatastrofer. Vi måste förbereda alla delar av världen på klimatförändringarna.

Johan Karlsson, vd Better Shelter

På många sätt är Better Shelter långt från en vanlig organisation som kan effektivisera sina produktionsflöden med en jämn efterfrågan. Allra helst skulle Better Shelter se att deras produkter inte behövdes. Enligt deras vd Johan Karlsson vore det bästa att flyktingar kunde huseras på hotell eller hos familjer där en existerande infrastruktur redan är utbyggd, men i de fall där det inte är möjligt kliver Better Shelter in med en leveranskapacitet på ca 15 000 hus om året. Det globala behovet är mycket större än så och många människor tvingas bo i tält under flera år. Behovet ser inte heller ut att minska. Idag är 100 miljoner människor på flykt världen över. En siffra som FN själva tror kommer öka till 250 miljoner innan 2050, en ökning som i allt större utsträckning kommer drivas av klimatflyktingar.

När Sverige skickar material till Ukraina är det MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, som är ansvarig för leverans och uppbyggnad av bostäderna. Myndigheten ingår i EU:s civilskyddsmekanism rescEU där fokus bland annat ligger på att stötta EU-länder dit ukrainska flyktingar flyr, bland annat Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien. På samma sätt som att EU-länderna delar brandflygplan är rescEU ett bredare gemensamt åtagande på EU-nivå för att upprätthålla länders civilförsvar.

– Det här är helt nytt för MSB, helt nytt för Sverige och helt nytt för Europa. MSB har gått ut med ambitionen att etablera 20 000 sängplatser i 4 000 av våra hus vid gränsstationerna. Vi producerar 15 000 per år, så det här är ett väldigt stort projekt som vi har stor respekt för, säger vd Johan Karlsson.

Bättre framförhållning krävs för att undvika stora flyktingkatastrofer

Ingen kunde på förhand förutse situationen i Ukraina och det sätt EU slutit upp bakom landet. Den har lett till att Better Shelter har behövt växla upp sin verksamhet, och organisationen arbetar nu för att snabbt kunna skicka ut fler hus till de drabbade krisområden. Mot bakgrund av den stora efterfrågan är leveranstiden för ett hus omkring tre månader. Better Shelter har i realtid sett hur den politiska viljan om långsiktigt stöd och bättre framförhållning börjat svänga. Sedan det syriska inbördeskriget och nu Ukrainakriget har mer effektiva skyddslösningar som håller över tid börjat efterfrågas. I vissa fall kan kriserna dessutom förebyggas enligt Better Shelters vd.

– Det behövs ett mycket mer proaktivt arbete för att undvika stora klimatflyktingkatastrofer. Vi måste förbereda alla delar av världen på klimatförändringarna. I de fall där det inte går eller det internationella samfundet agerar för sent får vi se till att hjälpa så gott och värdigt det går och med så lång framförhållning som möjligt, säger Karlsson.

Innovationscase – Hur våra medlemmar gör skillnad

Innovations­företagens medlemmar driver samhälls­utvecklingen framåt genom innovativa projekt. Med Innovationscase lyfter vi kontinuerligt särskilt spännande och nytänkande case från våra medlems­företag.