Hoppa till innehåll

AFRY ska leda Roslagsvatten i byggandet av framtidens intelligenta vattensystem genom att implementera digital spetsteknologi. Till år 2030 ska alla system vara uppdaterade, moderniserade och integrerade. Det följer Roslagsvattens vision om Samhälle 5.0 och målet är att bli en av de ledande VA-företagen i Sverige. AFRYs uppdrag sträcker sig över sju år.

AFRY har tillsammans med Schneider Electric och AVEVA Select Scandinavia visat hur man kopplar ihop befintliga och nya system för att få ett digitaliserat och autonomt system som är tillgängligt för alla i företaget, samt att kunderna får relevant information i realtid. Med detta som grund påbörjar Roslagsvatten nu byggandet av framtidens intelligenta vattensystem.

– Det här projektet ligger i absolut framkant vad gäller digitalisering av ett intelligent vattensystem och kommer att göra ett stort avtryck i vattenvärlden. Det kommer också att påvisa möjligheterna hur snabbt det går att ställa om och bli digitaliserad och datadriven även inom andra sektorer såsom exempelvis smarta städer, industrin och infrastrukturprojekt, säger Magnus Sjöström, Digital Management på AFRY.

Genom projektet skapar AFRY och Roslagsvatten tillsammans förutsättningar för att nå visionen om Samhälle 5.0, eller som Roslagsvatten benämner det, Roslagsvatten 2.0en vision om ett smartare och mer hållbart samhälle med utgångspunkt i digitaliseringens möjligheter att lösa samhällets utmaningar. Samhälle 5.0 följer också de globala hållbarhetsmål som är uppsatta av världssamfundet och antaget av EU-kommissionen. AFRY har tillsammans med Roslagsvatten tagit fram en projektbok för att styra och säkerställa målet att nå Samhälle 5.0.

Läs mer om projektet här.