Hoppa till innehåll
Ett av de innovationsföretag som i flera år rekryterat arbetskraft från utlandet är Condesign. De vittnar om att processen tar längre och längre tid. När ett innovationsföretag rekryterat en medarbetare utanför EU måste de ansöka om arbetstillstånd från Migrationsverket innan personen kan komma till Sverige. För Condesign börjar den processen med att företaget skickar in ett anställningsavtal till Unionen som ska säkerställa att arbetsvillkoren är skäliga.

– Tidigare skickade vi anställningsavtalet till Unionen Göteborg som behandlade ärendet på 1-2 dagar. För drygt ett år sedan ändrade Unionen processen och behandlingstiden har av oförklarlig anledning utökats till 10 dagar. Det har bidragit till att den totala ledtiden för att få arbetstillstånd förlängts, säger Fredrik Bromander, vd Condesign.

När Unionen väl godkänt arbetsvillkoren ska Migrationsverket behandla ärendet. Den här processen har tidigare tagit kring 10 dagar för ett certifierat företag. Under det senaste året har handläggningstiden ökat dramatiskt. Enligt de senaste uppgifterna från Almega är handläggningstiden för certifierade företag nu 46 dagar medan tiden för övriga företag i snitt är 180 dagar. Tidigare i vår varnade Migrationsverket för att de nya reglerna för arbetstillstånd som trädde i kraft den 1 juni riskerar att förlänga handläggningstiden ytterligare.

– Våra tre sista ansökningar hade totala handläggningstider på mellan 60-80 dagar. Förseningarna påverkar vår verksamhet oerhört mycket i form av att vi inte kan bemanna våra projekt. Detta leder till extra kostnader och förseningar. Dessutom tappar staten skatteintäkter, säger Fredrik Bromander.

–  Förutom de långa handläggningstiderna är vårt stora problem idag att migrationsverket tolkar provanställningen som en tidsbestämd anställningsform trots att anställningen är tillsvidare och begränsar därmed tillstånden till sex månader vilket i praktiken fördubblar administrationen de första två åren. Både för oss arbetsgivare och för migrationsverket, säger Fredrik Bromander.

Från och med den 1 november införs ett nytt krav från Migrationsverket på uppvisande av fysiskt pass i samband med ansökningsprocessen, tidigare har enbart en bildkopia av passet krävts.

– Det finns en risk att handläggningstiden ökar ytterligare med kravet på fysiskt uppvisande av pass. Exakt hur stor påverkan blir är ännu svårt att säga. Vår erfarenhet är att för varje begäran om komplettering så drar handläggningstiderna ut på tiden, säger Fredrik Bromander.