Hoppa till innehåll

Antonio Capezza för SaniSOLE vinner Stora Ingenjörspriset i Innovation för sitt arbete med återvinningsbara sanitetsprodukter. Juryarbetet leddes av Vattenfall, Women in Tech och Innovationsföretagen.

Årets vinnare av Stora Ingenjörspriset i Innovation är Antonio Capezza för SaniSOLE, som vinner för sitt innovativa arbete med hitta miljövänligare alternativ till dagens icke återvinningsbara sanitetsprodukter. Med hjälp av biopolymerer som extraherats från jordbruksbaserad biomassa utvecklar SaniSOLE miljövänliga alternativ till bland annat blöjor och bindor, vilka idag nästan uteslutande produceras av oljebaserade råvaror.

Juryns motivering:
Innovation är en kombination av kreativitet, entreprenörskap, ledarskap och ämneskunskap. Innovation kan vara disruptiv och förändra stora system eller inkrementell och förädla existerande system. I vår tid, med stora utmaningar inom klimat och miljö, behövs innovation än mer och blir alltmer viktigt. Juryn har bedömt de nominerade utifrån allt detta och hittat en vinnare som med hjälp av idogt systematiskt arbete förverkligat en produkt som har stor potential att göra det möjligt för många människor att minska sitt klimatavtryck och använda en miljövänlig och cirkulär produkt med bibehållen kvalitet. Antonio Capezza tillsammans med teamet bakom Sanisole vinner årets pris för sitt arbete med återvinningsbara och miljövänliga sanitetsprodukter.

I juryn:
Linnea Kvist – Kommunikationschef, Innovationsföretagen
Paulina Modlitba – Programdirektör, Women in Tech
Jonas Wilde – Director Generation Research & Development, Vattenfall

Om Stora Ingenjörspriset
Stora Ingenjörspriset instiftades 2021 av Linti Group. Priset delas ut i sex kategorier, Ledarskap, Innovation, Inkludering, Hållbarhet, Årets Förebild och Studentpriset. Det instiftades för att hylla ingenjörer som outtröttligt arbetar för att lösa problem, stora som små, och göra världen till en lite bättre plats för oss alla. Syftet med priset är att hylla, pusha och lyfta ingenjörer eller ett team som gjort något enastående.

Läs med om Stora Ingenjörspriset i Innovation här.