Hoppa till innehåll

När bostadsbyggandet faller handlöst drabbar det arkitekterna först och sprider sig sedan vidare till senare skeden i byggprocessen. Många planerade projekt ställs in helt och påbörjade pausas. Samtidigt förvärras bostadsbristen och de projekt som ändå blir av riskerar att tumma på hållbarhetsambitionerna för att pressa byggkostnaderna. Ökad kortsiktighet och prisfokus i byggskedet ger dock ökade kostnader på sikt och drar undan mattan för hållbarhetsambitionerna.

– Fallet i bostadsbyggandet är en kortsiktig kris med långtgående konsekvenser. Nu krävs handling från regeringen. Bostadsminister Andreas Carlson bör snarast kalla samman branschen för krissamtal. Bostadsbyggandet behöver komma i gång igen, säger Elin Lydahl förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Redan i början av året var situationen allvarlig för arkitekterna. En tredjedel av företagen uppgav då att man tvingats säga upp personal det senaste halvåret och en tredjedel räknade med fortsatta uppsägningar kommande halvår.

Flera av innovationsföretagens medlemsföretag vittnar om minskad efterfrågan och behov av uppsägningar.