Hoppa till innehåll

Innovationsföretagen har många medlemsföretag som kan erbjuda en rad olika tjänster för en snabb, effektiv och robust uppbyggnad av Ukraina. Därför var det mycket välkommet när regeringens särskilda satsning på Ukrainagarantier meddelades i höstas. Dock nämndes endast ”varor” i såväl pressmeddelandet som budgettext. Innovationsföretagen påpekade avsaknaden av tjänster och det visade sig att regeringen av misstag exkluderat tjänster ur exportkreditgarantierna. Regeringen lovade att tjänster skulle inkluderas i vårändringsbudgeten. Ett löfte de inte lyckades hålla. När vårändringsbudgeten presenterades förra vecka fick Innovationsföretagen beskedet att tjänster inte var med.

– Att man över huvud taget kan missa tjänster i budgettexten säger att man inte riktigt har koll, det är pinsamt för regeringen. Det här innebär ett förlorat år, både för Ukraina och för svenska tjänsteföretag, säger Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen.

Det här innebär ett förlorat år, både för Ukraina och för svenska tjänsteföretag.

Joakim Bourelius

Sverige är en av de ledande exportörerna av tjänster i världen, och tjänsteexporten utgör en väsentlig del av landets totala export  (30 procent enligt traditionella mått och 60 procent om man räknar export av förädlingsvärde). Därför är det anmärkningsvärt att regeringen helt glömt bort att inkludera tjänster i exportkrediterna.

– Regeringens Ukrainastrategi fokuserar på återuppbyggnad och grön omställning. Och det är det våra företag levererar. Vi projekterar infrastruktur, energisystem, nya samhällen och bostäder. Vi vill ha en ökad export, vi vill ha fler företag på plats och vi vill hjälpa till med återuppbyggnaden. Det gäller att sända ett budskap till Ukraina att vi är med er och vi tror att ni kommer att vinna, säger Joakim Bourelius.