Hoppa till innehåll

Användandet av konsultmäklare är ett fenomen som på många sätt motverkar en transparent och väl fungerande upphandlingsprocess. Region Stockholms upphandling av konsulttjänster är ett färskt exempel på detta, skriver Magnus Höij och Helena Dahlberg, Innovationsföretagen.

Samtidigt som EU-kommissionen, regering, riksdag med många fler arbetar för att skapa förutsättningar som ökar värdeskapande, kvalitet och innovation i det som upphandlas med offentliga medel, fortsätter fenomenet konsultmäklare växa fram.

Upphandlingarna av konsultmäklare utmanar nu ytterligare gränserna för vad som är tillåtet. En utveckling som medför problem för hela näringslivet och de enskilda arkitekt- och teknikkonsult-företag som vi på Innovationsföretagen företräder. I slutänden drabbas den som upphandlar och därmed även skattebetalarna.

Läs hela debattinlägget på upphandling24.