Hoppa till innehåll

Sju månader. Så lång tid kan det ta för en utländsk rekrytering att få arbetstillstånd. Oacceptabelt, menar Innovationsföretagens ordförande Mikael Vatn. – ”En civilingenjör som kan börja knacka kod imorgon ska inte behöva vänta så länge på ett besked.”

Säg att du driver ett tech-konsultbolag som växer kraftigt. För ett år sedan var ni fem anställda, nu är ni åtta. Nu har ni en stor kund på gång, ett projekt som spänner över minst ett år. Ni har rekryterat tre utvecklare från Indien, Iran och Kina, men arbetstillstånden drar ut på tiden. Kunden börjar bli otålig, sanden i timglaset rinner ut.

– ”Det här är tyvärr vardag för många av våra medlemmar som vill växa i ett Sverige där vi just nu har en stor kompetensbrist på främst ingenjörer”, säger Mikael Vatn, ordförande för Innovationsföretagen inom Almega, en bransch- och arbetsgivarorganisation för svenska arkitektföretag samt teknik- och industrikonsultföretag.

– ”Vi har helt enkelt för lite inhemsk kompetens att tillgå, och det utbildas inte tillräckligt många nya ingenjörer. Men arbetskraftsinvandringen i den nischen ett är problem på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider”.

Kontor utomlands funkar inte för alla
Många av de större teknikkonsultföretagen har kontor utomlands, framför allt i Indien och Kina. Men det är inget alternativ för mindre bolag i kraftig tillväxt.

– ”En ingenjör som jobbar för ett svenskt företag kan ju lika gärna sitta i Los Angeles eller Peking som i Solna. Men då bidrar de inte till det svenska samhället med mer än momsen och företagsskatten. Är det inte bättre att göra det enklare för de som vill komma hit och jobba och betala skatt? Jag tycker inte att staten löser sin uppgift i den här frågan”, säger Mikael Vatn.

Ett nytt sätt att få arbetstillstånd snabbare
Innovationsföretagen är ett förbund inom Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag. Sedan i våras erbjuder Almega erbjuder medlemsföretag som rekryterar utanför EU och EES en certifieringstjänst som tar hand om allt det krångliga med att söka arbetstillstånd – och som dessutom gör att processen går mycket snabbare än sju månader.

Med Almegas tjänst tar det tio arbetsdagar att få en förstagångsansökan prövad av Migrationsverket, tjugo dagar för en förlängningsansökan.

Certifieringstjänsten har snabbt blivit en succé. Mikael Vatn förstår varför:

– ”För många it- och affärsprojekt är tiden väldigt avgörande. Man kan inte vänta i sju månader på att en viktig rekrytering ska få arbetstillstånd, då har kunden tröttnat. Så certifieringtjänsten är givetvis väldigt bra för Almegas medlemsföretag och något jag gärna tipsar om”.

Läs mer om Almegas snabbhanteringstjänst här.