Hoppa till innehåll

I dag presenterar Innovationsföretagen ett nytt innovationscase från branschen. I detta case är det arkitekterna på Gatun Arkitekter som blev ombedda att ta fram en serverhall för internetleverantören Bahnhof.

Inom kort kommer en av Sveriges mest högteknologiska serverhallar stå färdig i centrala Stockholm. Förutom att husera Banhofs servrar kommer byggnaden även fylla ett annat viktigt syfte – spillvärmen från servrarna ska återanvändas som fjärrvärme för fastigheter i närområdet.

– Instruktionen var kort, rita världens coolaste serverhall och gör den klimatsmart. Den fick dessutom gärna se dystopisk ut med inspiration från boken och filmen Blade Runner. Utmaningen blev att rita en serverhall som tog hänsyn till Norra Länken åt ena hållet och de lummiga miljöerna vid Ekbacken i andra med ett högteknologiskt och resurseffektivt inre, samtidigt som det skulle ske på ett kostnadseffektivt och klimatsmart sätt, säger Olof Philipson.

Läs hela caset här: Futuristisk serverhall i storstadsmiljö återanvänder spillvärme som fjärrvärme

Innovationscase – Hur våra medlemmar gör skillnad

Innovations­företagens medlemmar driver samhälls­utvecklingen framåt genom innovativa projekt. Med Innovationscase lyfter vi kontinuerligt särskilt spännande och nytänkande case från våra medlems­företag.

Läsa alla case här.