Hoppa till innehåll
Foto: Tobias Regell

Swecos koncern-vd deltar i superpanel – lyfter frågan om kompetensförsörjning och dess betydelse för den gröna omställningen

Swecos koncern-vd Åsa Bergman deltar i finansminister Elisabeth Svantesson superpanel. Där kommer hon lyfta frågan om kompetensförsörjning och dess betydelse för den gröna omställningen.

– Det är nödvändigt med dialog mellan politiken och näringslivet och i det här forumet kommer jag att lyfta frågor utifrån Swecos perspektiv som det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa. Jag deltog även i förra statsministerns Nationella Innovationsråd 2019-2022, det här är viktiga frågor där Sweco vill bidra. Kompetensförsörjningen är central, det behövs en mix av riktade satsningar för att både öka attraktiviteten för ingenjörsyrket bland bredare grupper och för att höja nivån på utbildningarna. Vi vill verkställa och bidra ännu mer till tillväxt och klimatmål, men behöver ingenjörer för att kunna göra det. Sweco är övertygade om att Sverige har en jättechans att bli ett europeiskt kluster för nya industrier och investeringar i framtidens energisystem, där alla typer av energislag ingår – och om regeringen får ordning på tillståndsprocesserna och vi inom näringslivet jobbar med frågorna så kan Sverige vara ett föregångsland i omställningen på riktigt. Vi skulle också kunna använda offentliga upphandlingar som ett medel för att driva på omställningen mycket mer, idag finns det fortfarande många upphandlingar som inte har några hållbarhetskrav – det borde finnas krav på minskade koldioxidutsläpp och återbruk, säger Åsa Bergman, koncern-vd för Sweco.