Hoppa till innehåll

Joakim Bourelius intervjuas i SR om nytt system för arbetstillstånd

Innovationsföretagens näringspolitiska expert Joakim Bourelius intervjuas i Sveriges Radio om det nya system för arbetstillstånd som börjar gälla 29:e januari.

Arkitekt- och ingenjörskonsultföretag rekryterar uteslutande högkvalificerad arbetskraft när de söker utanför EU. Med den nya modellen utlovar Migrationsverket nu svar inom 30 dagar för alla kompletta ansökningar om arbetstillstånd när det handlar om chefer och högskoleutbildade så kan vi hoppas på både kortare handläggningstider och bättre service vid internationella rekryteringar till innovationssektorn.

– Det är en bra början men ambitionen är onödigt låg. I Finland tar tillståndsprocessen för samma typ av rekrytering bara 14 dagar och jag ser inga orsaker till att svenska företag ska behöva nöja sig med dubbla handläggningstiden. Egentligen är den enda rimliga ambitionen för Sverige att till exempel ingenjörer som vill jobba i Sverige får svar med vändande post. Beviljandegraden är närmare 100 procent och vi behöver deras kompetens desperat. Ett auto-reply med ett ”Välkommen till Sverige” är mer rimligt än att de ska vänta 30 dagar, säger Joakim Bourelius.