Hoppa till innehåll

Nomineringen öppen till Stora Ingenjörspriset i Innovation

Känner du någon ingenjör eller team av ingenjörer som har bidragit till tekniska innovationer som fört samhället framåt? Då finns chansen att nominera ditt bidrag till Stora Ingenjörspriset Innovation.

Under 2024 arrangeras Ingenjörsdagen för fjärde året i rad. Syftet med dagen är att hylla alla ingenjörer. Den kompetens, innovationskraft och kreativitet som finns hos alla ingenjörer har en avgörande betydelse för Sveriges utveckling, tillväxt och konkurrenskraft. Sju utmärkelser delas ut under dagen och Innovationsföretagens kommunikationschef Linnea Kvist sitter med i juryn för Stora Ingenjörspriset Innovation.

Sverige har under de senaste decennierna omvandlats till en kunskapsintensiv tjänsteekonomi där ingenjörsbranschen spelar en avgörande roll.

– Sverige har under de senaste decennierna omvandlats till en kunskapsintensiv tjänsteekonomi där ingenjörsbranschen spelar en avgörande roll. Ingenjörsbranschen leder näringslivs- och samhälls­utvecklingen inom en mängd olika områden. Ingenjörer driver skapandet av nästa generations hållbara byggnader, av framtidens infrastruktur och framtagandet av morgondagens tekniska och affärsmässiga lösningar, därför är det här initiativet så viktigt säger Linnea Kvist.

Bidragen kommer att bedömas utifrån innovationsnivå och att de presenterar något nytt, antingen ett nytt sätt att tänka eller att lösa ett problem. Det är viktigt att innovationen är genomförbar och skalbar och att den har en positiv effekt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det är också av stor betydelse att innovationen tar hänsyn till klimatutmaningar och strävar efter frihet från fossila bränslen.

Priset spelar också en stor roll för att skapa förebilder inom ingenjörsyrket.

Jag tror att förebilder är viktigt för alla människor oavsett ålder. Förebilder är en viktig källa till motivation och tron på sig själv.

– Jag tror att förebilder är viktigt för alla människor oavsett ålder. Förebilder är en viktig källa till motivation och tron på sig själv. Andra människors exempel kan visa på den oändliga uppsättning av möjligheter som finns i livet, säger Linnea Kvist.

Nomineringen stänger 30 april.

I juryn för Stora Ingenjörspriset sitter:
Ambra Sannino, Vice President R&D, Vattenfall
Linnea Kvist, Communications Manager, Innovationsföretagen
Märtha Rehnberg, Co-Founder & Partner, DareDisrupt