Hur planerar vi egentligen? Ny rapport om samhällsbyggande och resurser
Sverige riskerar att missa målet om nettonollutsläpp till 2045. Det finns både kunskap och teknik för att nå klimatmålen – ändå rör vi oss i fel riktning. En ny rapport från Innovationsföretagen visar att det är dags för ett skifte i hur vi planerar och bygger våra samhällen. För att vända utvecklingen krävs en systemförändring som sätter klimat och resurser i centrum för samhällsbyggandet.
Samhällsbyggnadssektorn står för närmare hälften av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Rapporten “Hur planerar vi egentligen?” visar att det krävs ett grundläggande skifte i hur vi tänker kring planering, byggande och resursanvändning.
Trots åtgärder ökar klimatpåverkan – och utvecklingen går åt fel håll.
– Samhällsbyggnadssektorn har genomfört flera insatser för att minska klimatpåverkan, men det behövs mer. Endast delar av systemet har förbättrats – inte systemet i sig. Och det är där vi behöver sätta in kraften framöver för att kunna minska klimat- och resursavtrycket, säger Anders Persson, chef för strategisk utveckling och internationella frågor på Innovationsföretagen.
Trots internationella klimatavtal har de globala växthusgasutsläppen ökat med cirka 62 procent mellan 1993 och 2023. Även Sverige har svårt att vända trenden. Under tredje kvartalet 2024 ökade de svenska utsläppen med 6,4 procent jämfört med året innan. Den främsta orsaken var privat konsumtion samt ökade utsläpp från bygg- och transportsektorerna.
Rapporten konstaterar även att endast en liten del av de ökade utsläppen kan härledas från tillväxt – ett tydligt tecken på strukturella utmaningar.
Rapporten presenterar tre centrala förslag för att vända utvecklingen:
- Systemförnyelse av samhällsbyggnadsmodellen. Det krävs ett helhetsgrepp som förändrar hur vi planerar och styr sektorn – inte bara enstaka förbättringar.
- Höjda ambitioner för klimatomställningen. Skapa efterfrågan på mer hållbara, klimatsmarta och effektiva lösningar för hur vi bygger, bor, reser, brukar och producerar.
- Instifta ett samhällsbyggnadspolitiskt råd. Ett nytt råd bör samla kunskap och skapa samsyn för att driva systemförändring och öka insikten om sektorns roll.
– Som det ser ut nu kommer Sverige att missa nettonollmålet till 2045 och därmed påverkas vår konkurrenskraft. Det är avgörande att insatser sker omedelbart. Lösningarna finns, nu behöver vi skala upp pilotprojekt till systemomställning, genom att korrigera marknadens spelregler och värdera resurser utifrån fler valutor än det enbart monetära, såsom kWh, CO2 och andel återbruk. På så vis lägger vi grunden för en resursbaserad och konkurrenskraftig ekonomi, säger Elise Grosse, ordförande för Innovationsföretagens hållbarhetsråd och hållbarhetschef på Sweco Architects.
För att vända utvecklingen krävs samverkan mellan bransch, politik och samhället i stort. Och det måste börja nu.