Hoppa till innehåll

När vi nu bygger en ny berättelse för vår förening blir det även ett byte av fokus: från gräns till centrum.

Vilka ska höra till branschföreningen ”Innovationsföretagen”? Frågan är svår att besvara om man tror att det handlar om att sätta en yttre gräns, att definiera några företag som innovativa, medan andra som ”icke innovativa”.

Jag vill tänka på begreppet innovation som ett centrum, en gemensam vision, snarare än en gräns.

När vi arbetat med vår verksamhetsplan i föreningen har vi länge pratat om att ha en ”laserstråle”, med fokus på några frågor som vi enas kring gemensamt.

Vår förening har länge varit bred, med många olika typer av företag, olika typer av kunder och olika typer av arbetssätt.

Men att då kunna enas om ett tydligt centrum, det vi i verksamhetsplanen kallar för ”laserstråle”, har tydligt underlättat arbetet.

Nu, med det nya namnet, blir laserstrålen ännu tydligare. Men laserstrålen har aldrig varit bra på att täcka en hel yta, den har varit bra på att peka på ett fokus.

Det nya namnet har väckt en hel del nyfikenhet och en och annan fråga från medlemmar och andra.

För min del handlar namnet om att sätta fokus just på det centrum vi brinner för, där vi tror att branschens värde skapas och som verkligen ger stort värde till kunder och samhälle.

Namnet handlar inte om att tala om vilka som hör hit och inte. Det handlar om vad vi i branschen brinner för.

Jag vill gärna att vi framöver ännu mer utvecklas till ett centrum för företag som också brinner för nytänkande, kreativitet och problemlösning i en allt mer komplex värld.

I det arbetet får gärna många fler vara med. I det arbetet sätter vi inga gränser.

*

Missa inte Innovations­företagen samtal med Parul Sharma, människorättsjurist och hållbarhetsexpert, nästa torsdag kl 8-30-9.00. Vi samtalar bland annat om ett hållbart och etiskt näringsliv och vad det innebär. Vi sänder som vanligt live via facebook, läs mer här.

*

I helgen åker jag med valda delar av familjen till Småland för att både träffa svärföräldrar och eventuellt även bidra med lite kroppsarbete i skogen. Det arbetet vet heller inga gränser.

Trevlig helg.

/magnus