Hoppa till innehåll
Jag är nu inne på mitt femte år på Almega och Innovationsföretagen. Jag känner mig fortfarande som ny på jobbet.

För en tid sedan hade jag bråttom till ett viktigt möte hos Trafikverket i Solna. Jag skulle åka från kontoret i stan och nödgades ta taxi.

Jag kliver in i taxin (från ett välkänt taxibolag) och säger att vi ska åka till Solna Strandväg och till Trafikverket. – Jag är ny på jobbet, så vi kanske får hjälpas åt, säger taxichauffören.

Lite fundersam blir man: Solna är inte en direkt okänd ort i Stockholmstrakten, inte heller Trafikverket som destination, man åker med det ”klassiska” taxibolaget i stan och det finns dessutom moderna verktyg i form av telefoner och navigatorer. Men jag är inte den som är den.

– Sväng höger här på Karlavägen, så hjälps vi åt, säger jag. En bit bort, ungefär vid Malaysias ambassad några hundra meter från kontoret, frågar jag hur länge chauffören kört taxi, eftersom han var ny på jobbet.

– Tio år, säger han. – Tio år! utbrister jag. Då är du väl inte ny på jobbet. – Jo, svarar han. Det är ständigt nya kunder, nya trafiksituationer, nya förutsättningar för mig som kör. Jag är ny på jobbet hela tiden.

Jag tyckte att detta var lärorikt. Ju längre man varit på ett jobb, ju mer rutin man får desto mer vaggas man i känslan av att ”man kan allt”, att allt fungerar som alltid förr. För mig är erfarenhet, perspektiv och kunnande mycket viktigt för att göra ett gott jobb. I synnerhet hos våra företag och hos våra medarbetare är just kunskap och erfarenhet helt avgörande.

Men jag tror att vi oftare ska koppla på ”ny på jobbet”-känslan även när vi möter helt vanliga situationer. Kunden kan vara ny, förutsättningarna kan definitivt variera, våra lösningar eller arbetssätt kan ha utvecklats. Ofta efterfrågar våra kunder vår erfarenhet och kunskap. Men de vill också höra om vår nyfikenhet, vår kreativitet och vår vilja till förändring.

Försök vara ny på jobbet lite längre. Kanske hela livet.

*

Efter en mycket intensiv vecka, med årsmöte, flera ministermöten, intervjuer, styrelsemöte, olika träffar med både medlemmar och andra i vår viktiga omvärld, ska det bli skönt med en helg med ett helt annat fokus: jag tänker stå vid grillen och brassa hamburgare till våra småländska släktingar som är på besök.

Trevlig helg!

//magnus