Hoppa till innehåll

Om en dryg vecka är det val till EU-parlamentet. Du bör bidra.

EU-valet närmar sig. Redan nu går det att förtidsrösta, valdagen är nästa söndag, den 26 maj.

Valdeltagandet riskerar att bli lågt: många upplever EU-frågorna som avlägsna och intresset för EU-politiken är begränsat.

Det är synd.

EU är inte långt borta: Sverige är en viktig del av EU. EU-valet handlar inte om ”utrikespolitik”. EU-valet handlar både om ramarna för vår nationella politik och om hur vi kan samarbeta för att lösa gemensamma frågor och utmaningar.

Det finns massor av skäl att engagera sig i EU-valet. Det första och viktigaste är möjligheten – erbjudandet – att påverka i demokratiska val.

Men det finns också en lång rad frågor som vi som arkitekter, ingenjörer, innovatörer och samhällsutvecklare kan känna är extra angelägna: klimatfrågorna, regelverk för offentlig upphandling, forsknings- och utvecklingsfrågorna, den fria rörligheten för både individer och företag. För att ta några exempel. Det finns fler.

Vem du bör rösta på bör du undersöka själv. För egen del är det långt ifrån enkelt att välja.

Men rösta: det ska jag. Och det bör du också göra.

*

I helgen blir det sjösättning av vår båt, som nu är putsad och klar för ytterligare en säsong. Och eftersom vädret ser ut att bli hyfsat blir det kanske även en liten tur på Mälarens vatten.

Trevlig helg.

/magnus