Hoppa till innehåll

Rutiner och erfarenhet är en stor tillgång. Men lika mycket en förmåga att göra annorlunda.

Veckan är kort och jag bryter mönstret, så att fredagsbloggen blir en onsdagsblogg.

Jag gillar annorlunda. Jag vill ändra saker. Jag gillar utveckling.

Men det förutsätter samtidigt att vi vet hur mönstret ser ut. Att vi förstår rutinerna, att vi har koll på erfarenheten som skapat det normala, mönstret.

Det är kanske därför det inte alls är alla som kan vara innovatörer i exempelvis samhällsbyggnadssektorn. Kreativiteten och det normbrytande kräver en rejäl dos av erfarenhet och kunskap.

Samhällsbyggnadssektorn är full av erfarenhet och intrikata samband, som ibland är självklara och uppenbara, men som ibland kräver djupare förståelse. Det har skapat en ganska hög tröskel för den som vill ändra och utmana.

Men det får inte hindra oss. Tvärt om: med den erfarenhet som finns, inte minst hos många av våra medlemsföretag, borde det vara just i vår sektor som kreativitet och innovation kan utvecklas och stärkas.

Den som gjort sin hemläxa, den som förstår bakgrunder, den som kan beskriva sambanden: den kan också hitta mer begåvade alternativ. Just detta är vår branschs hemmabana.

En av mina förebilder i studentorkestern i Linköping, där jag spelade i flera år, sa någon gång att ”det är helt ok att strunta i traditionerna, så länge man är medveten om att det är just det man gör”.

Jag har burit med mig detta.

Våga göra annorlunda. Men lär dig grunderna och lär dig förstå det normala först.

Det kräver respekt både för historien och för fundamentala samband, både fysiska och biologiska.

Att bara chansa, att okunnigt slänga ur sig saker utan att bry sig om sammanhang eller samband: det kan bli direkt destruktivt.

Men lika viktigt som att förstå grunderna är att våga utmana det du redan vet, att inte slå sig till ro med din kunskap och din erfarenhet.

Gör något annorlunda i helgen. Våga utmana dig själv.

Och gör det helst på något område som du är riktigt duktig på.

*

I helgen åker jag tåg till västkusten för att fortsätta snickra på sjöboden i Hunnebostrand. Jag gläds såklart åt det rejäla underhållsarbete som Trafikverket dragit igång och som ska ge oss ett bättre tågsystem: just i helgen verkar det ske massor! Att hemresan från Göteborg tar sex timmar istället för tre tuggar jag i mig. Jag ser det som ett avbrott från de normala rutinerna.

Trevlig helg.

/magnus