Hoppa till innehåll

Jag har svårt för nationaldagsfirande, inklusive gårdagens. Men det finns mycket ”svenskt” att vara stolt över.

Och jag har åtskilliga skäl till att vara skeptisk (jag har tidigare skissat på dem här). Men det hindrar inte att det ändå går att glädjas åt perspektiv som vi fostras i och som ibland sticker ut i en internationell jämförelse.

För flera år sedan mötte jag en svensk entreprenör som hade varit i Brasilien och utbildat i ledarskap och digitalisering. Besökarna på konferensen var imponerade av det mesta, och någon slängde ur sig ”Bring in the Swedes” som ett mantra för att lösa allehanda problem.

Och jag tror faktiskt att det finns en hel del ”svenskt” att glädjas åt – och sprida till omvärlden. Här är min lista.

  • Tekniktraditionen. Sverige är ett land i stor utsträckning byggt av ingenjörer, och där ingenjörskunnandet haft en enorm betydelse. Våra ingenjörsföretag vårdar och utvecklar detta med den äran.
  • Designtraditionen. Sverige är också ett föregångsland både när det gäller form och funktion, men numera också när det kommer till tjänstedesign. Våra arkitektkontor bär upp mycket av detta idag.
  • Hållbarhetsarbetet. I Sverige är vi medvetna om naturens bräcklighet. Hållbarhet är en dygd.
  • Respekt för både män och kvinnor. Trots att mycket finns kvar att göra är jämställdhetsarbetet i Sverige något att ändå vara stolt över och fortsätta utveckla.
  • Ett demokratiskt arbetssätt. Samhället i stort, men också många organisationer, är inkluderande och djupt demokratiska. Ibland är vi lite långsamma, men å andra sidan är fler med och bidrar i slutändan.

Visst finns områden där vi borde bli starkare: humaniora borde stärkas i skolor och samhällsdebatt, den kulturella mångfalden är långt ifrån självklar och accepterad, semlorna säljs lite VÄL tidigt numera.

Men överlag borde vi oftare slå vakt om våra positiva, kalla dem svenska, förhållningssätt. Jag gillar inte jämförelser mellan länder: det är ingen tävling. Alla kan vinna om vi alla blir bättre.

Och jag tror absolut inte att svenskar är bättre än någon annan.

Men det finns perspektiv som har sina rötter i den svenska myllan och som jag är stolt över.

Detta borde spridas till fler, inte bara den 6 juni.

Bring it on.

*

Om vädret fortsätter som nu blir det nog mer båtturer i Mälaren. Dessutom ska lite uppvaktningar hinnas med. Jag utesluter inte en och annan svensk flagga i anslutning.

Trevlig helg!

/Magnus