Hoppa till innehåll

Temperaturen har ökat. Både i vårt klimat och i debattklimatet. Vi har en nyckelroll att spela i båda.

Fokuset på klimatförändringarna ökar. Greta Thunbergs budskap hörs nästan bättre nu, när hon är i USA, än när hon satt utanför Riksdagen. Läget är akut. Vi måste göra mer. Det är lätt att bli uppgiven, svårare att peka på enskilda åtgärder som skulle lösa problemet. Men några saker tror jag personligen är nödvändiga, om vi ska lyckas.

En är att vi måste blicka framåt, inte bakåt. Lösningen är inte att vrida klockan tillbaka, utan att hitta moderna lösningar och att använda det breda kunnande som vårt samhälle har till förfogande idag för att lösa nutidens (och framtidens) problem. Det innebär att vi måste fortsätta att investera i ny teknik, i ny kunskap och att hitta nya lösningar.

När Matt Damon blev fast på planeten Mars i filmen ”The Martian” från 2015 hamnade han i ett läge där han varken hade vatten, mat, luft eller något annat av grundläggande förutsättningar för mänskligt liv. Hans reaktion: ”I’m going to have to science the shit out of this”. Jo, jag vet: den filmen var ingen dokumentär. Men budskapet tror jag ändå på: vi är i ett läge där själva grunden för våra liv håller på att utmanas och vara i fara.

Jag tror att en helt avgörande nyckel till lösningen är mer kunskap, mer forskning, mer innovation och mer ingenjörskonst. Det betyder självfallet inte att vi kan slappna av. Eller att allt bara blir bättre med modern teknik. Mycket måste sannolikt bli annorlunda och vi kan behöva ompröva en hel del av det vi idag tar för självklart. Men vägen framåt för mig handlar om en fortsatt tilltro till utveckling, innovation och ingenjörsmässigt problemlösande. Där vill jag bidra. Där vill våra medlemmar bidra.

Och tänk på att Matt Damon faktiskt kom tillbaka till jorden och kunde berätta om sina äventyr på Mars.

Hoppfullt.

*

I helgen hoppas jag plocka de sista lingonen i Småland.

Trevlig helg!

/magnus