Hoppa till innehåll

Just nu ropar många på politiskt ledarskap för att lösa klimatkrisen. Men det finns många fler som kan och vill hjälpa till.

Klimatmötet i New York, liksom IPCCs rapport, har båda bidragit till att klimatfrågorna får enormt utrymme. Många pekar på politiken. Och den har självfallet ett stort ansvar. Men av många skäl får vi inte ha för stor tilltro till just politiken. Som väl är styr den inte allt. Samhället är så oändligt mycket större än staten.

Den andra aktören som ofta brukar dyka upp i sammanhanget är ”den enskilda människan”, du och jag, som med våra val i butiken, på jobbet, i vardagen kan göra val som mer eller mindre bidar till ett bättre klimat. Det måste vi fortsätta med.

Men en resurs som många glömmer, eller i alla fall inte lyfter upp tillräckligt, är företagen – det privata och offentliga näringslivet. För allt fler företag är klimatarbetet både en moralisk uppgift att arbeta med, men också i väldigt många fall en god affär. Dessutom: de företag som inte är medvetna och ansvarstagande får allt svårare att locka till sig kvalificerad arbetskraft. För oss som arbetar med innovativa, kunskapsintensiva företag är klimatfrågorna enormt viktiga, av precis de skäl jag nyss nämnde.

Ska vi lyckas nå våra mål och vända utvecklingen för klimatet måste vi se till näringslivets vilja, förmåga och kapacitet att bidra. Tjänstesektorn, IT-sektorn, kunskapssektorn och alla våra innovativa företag är bara några av de som behöver ges mer utrymme i debatten och ges en större chans att påverka vårt samhälles utveckling framöver.

*

Lyssna gärna på morgonens samtal med Maria Brogren, hållbarhets- och innovationschef på WSP och även ordförande i vårt Hållbarhetsråd. Hur kan vår bransch bidra för att klara omställningen till ett klimatsmart samhälle, var en av frågeställningarna. Se samtalet på vår facebook-sida

*

I helgen går jag på teatersport: en sorts improvisationsteater som brukar ge god underhållning. Dessutom ska jag, om vädret tillåter, lufta min cykel lite på Ekerö. Det har verkligen inte varit för mycket av den varan i år.

Trevlig helg!

*

/magnus