Hoppa till innehåll

I veckan har flera nobelprismottagare presenterats. Det är viktigt av flera skäl.

Under Nobelveckan brukar litteraturpriset och fredspriset få mest uppmärksamhet. Men pristagarna i medicin, fysik och kemi är viktigare än någonsin. Självfallet för sina vetenskapliga framgångar. I år har vi lärt oss mer om cellers syreupptagning, historien bakom batterierna i våra mobiltelefoner och lite om planeterna bortom vår egen.

Jag kan inte bedöma vilka andra värdiga vinnare som konkurrerats ut, men en sak är säker: detta är en vecka då universiteten, laboratorier, professorer, rektorer och många andra sträcker lite extra på ryggen, blir lite extra stolta. 
Det är viktigt. Världen hade varit en sämre plats om vi inte hade gjort de landvinningar som årligen prisas och lyfts fram på Nobelfesten. Men just nu känns uppmärksamheten och uppskattningen av grundforskning extra viktig: i en tid då ledande politiker viftar bort fakta och forskning med mycket diffusa argument, då behövs det fler som står upp för just den hårda faktan.

Vi vet att det blir allt fler som rakt upp och ner avfärdar faktauppgifter som vi andra tagit för självklara. Det är otroligt oroande. Låt oss därför än mer understryka värdet i den fria och oberoende forskningen, låt oss hylla de forskare som under årtionden ägnar sig åt ganska oglamoröst arbete i laboratorier och ibland träiga föreläsningssalar.

Låt oss hylla det arbetet och än mer understryka vikten av att vi lyssnar och lär av de som givit oss denna nya kunskap.

Det står nämligen mycket på spel.

*
Helgen inleds med en stor samling av Almega-kollegor från hela landet. Det blir ett utmärkt tillfälle att samla kraft och stärka varandra inför en viktig vinter och vår.

Trevlig helg.

/magnus