Hoppa till innehåll

Innovationsföretagens medlemmar har tusen verktyg i lådan för att utveckla lösningar åt sina kunder. Men en sak håller ihop oss: människor.

Jag som verkligen gillar – älskar – ingenjörs- och arkitektkonstens möjligheter blir ibland också upptagen och fascinerad av just teknikutveckling och designarbetet. Och jag blir varm inombords när jag tänker på den djupa kunskap i teknik, form, design och arkitektur som finns hos våra medlemsföretag. Och det är sant: teknik, arkitektur och design knyter samman vår bransch.

Men det finns en nästan ännu viktigare dimension, en ännu tydligare röd tråd hos våra medlemmar: människan. Människan är viktig för oss för att våra företag bygger på människors kunskap och erfarenhet. Modern teknik avlastar och stöper om våra yrkesroller, men vi kommer länge än att vara en bransch av just människor som med sin kreativitet och kunskap löser svåra problem.

Men människan är också viktig för att våra medlemmar faktiskt löser problem för människor i vår omvärld. När vi designar en ny skola, en järnvägssträckning utanför Göteborg, när vi konstruerar nya lösningar för bilindustrin, när vi kontrollerar tillförlitligheten i en industriell process, då är människan, det mänskliga, alltid närvarande på andra sidan. Ibland är det kanske avlägset: ibland kanske man behöver fokusera på det rent tekniska.

Men att vi långsiktigt och enträget jobbar för att skapa mänskligare samhällen, med teknik och arkitektur som några av de centrala verktygen i verktygslådan, det är det ingen tvekan om. Varje dag går tiotusentals konsulter och arkitekter till jobbet för att göra världen bättre. Det gör mig otroligt stolt över att få vara en del av denna bransch – att få vara en av alla de människor som gör livet bättre för andra människor.
*
Helgen börjar i Wien, där jag haft möte med mina europeiska kollegor. Jag får några timmar på lördag morgon för att uppleva Österrikes huvudstad. Mycket talar för att jag gör det genom ett caféfönster.

Trevlig helg!

/magnus