Hoppa till innehåll

Det talas mycket om digitalisering. Jag har en annan idé.

När framtiden ska beskrivas vågar nog ingen undvika begreppet ”digitalisering”, oavsett vilken fråga man pratar om.

Möjligheterna med digital teknik är enorma. Och jag har inga ambitioner att tona ner betydelsen. Datorer och digitala verktyg erbjuder fantastiska möjligheter för individer, företag och samhällen. Men för mig finns en mer filosofisk dimension till detta.

För mig är fenomenet ”internet” eller ”nätverket” lika viktigt som själva digitaliseringen. En enskild dator (eller robot) kan såklart göra stor skillnad jämfört med om detta arbete behövde göras manuellt.

Men nätverket är något annat: det är den exponentiella kraften i att samverka. Det är när ett plus ett blir tre. Det är när redundans, korsbefruktning och oväntade samarbeten skapar helt nya möjligheter, som tidigare var otänkbara och ibland till och med omöjliga.

När vi använder begreppet ”digitalisering” menar vi lite för ofta datorer och datorkraft. Vi tänker att våra arbetsuppgifter kan utvecklas, underlättas och förenklas av datorer. Och det är såklart inte fel. Men det ger inte hela bilden.

Om vi vill förstå den digitala revolutionen, som förändrat så mycket av vårt samhälle och vårt näringsliv, då måste vi också förstå nätverket. Vi måste kanske dela information på nya sätt. Knyta nya, oväntade och ibland jobbiga allianser. Göra saker i omvänd ordning. Parallell-arbeta med andra. Bli transparenta med vad vi vet och vad vi inte vet.

För många har detta blivit en jobbig resa: för andra ligger denna utveckling framför dem. För mig handlar detta i viss mån om att datorerna gör sina intåg. Men minst lika mycket om att internet och nätverket öppnar nya dörrar.
*
I helgen har vi tänkt turista på hemmaplan: i Stockholm. Kika noga så hittar du mig kanske på någon av stadens Hop-On Hop-Off-bussar, strax bakom några nyfikna kineser och framför några frusna spanjorer.

Det finns väldigt mycket att upptäcka även i vår närhet, tänker jag.

Trevlig helg!

/magnus