Hoppa till innehåll

Lite för ofta jämför vi oss med andra. Jag gillar inte det.

Det finns tillfällen då förutsättningarna är ett nollsummespel. Mandaten i riksdagen: det blir liksom aldrig fler mandat: alla partier i ett val kan inte vara ”vinnare”. Tennismatcher på samma sätt: en vinner, en förlorar. Det finns mycket få tennismatcher som slutar oavgjort – och inga där båda vinner. Trots att den demokratiska processen har min djupaste respekt gillar jag som regel inte upplägg där det blir en dragkamp om ett fastställt byte: ett mandat i riksdagen eller en buckla efter en tennismatch.

Jag gillar upplägg där båda parter vinner: där samverkan, samarbete och gemensamma krafter skapar mer åt alla. Mycket av det arbete som vi som organisation bedriver handlar om samverkan: inom Almega, mellan förbunden, med våra fackliga parter, med andra branschorganisationer och tillsammans med politiken.

På samma sätt är våra medlemsföretag inblandade i projekt, stora som små, där utgångspunkten bör vara att alla blir starkare, där den enes bröd också blir den andres bröd.

Visst: ibland blir det en intellektuell dragkamp om problemformuleringen, om uppdragets inriktning och om vem som leder och tar täten. Och visst ställs det i sådana fall större krav på ledarskap, gemensam kultur och om riskfördelning. Men den gemensamma ambitionen, intresset av att alla ska nå framåt och växa: den är viktig och ofta förbisedd.

Jag mötte Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson i veckan för ett samtal om Vinnovas uppdrag och arbete. Jag frågade henne då om hon hellre väljer ”vinna” framför ”delta”. Hon tvekade inte: ”delta”. Argumenten hon hade liknade mina ovan.

Ibland blir jag avundsjuk på de som har en riktig ”vinnarskalle” – de som hatar att förlora och de som kan pressa sig lite extra för att komma ikapp, gå om och vinna. Men för det mesta tror jag att lagarbete, samverkan och situationer där alla vinner, är att föredra. Även om det kan gå lite långsammare, kräva lite mer tålamod.

Det är bra för samhällsutvecklingen. För vårt yrkesliv. För oss som individer. För livet.

*

I helgen åker jag till Alperna för lite skidåkning med gamla studiekamrater från Linköpingsåren. Det blir säkert en tävling ner för backen.

Trevlig helg.

Magnus Höij, förbundsdirektör