Hoppa till innehåll

Vilka förändringar kommer krisen att medföra? Tillåt mig spekulera.

Efterfrågan är stor på scenarier om vad som händer efter krisen. Hur påverkas våra arbetssätt? Hur påverkas vårt resande? Hur påverkas våra kommande investeringar? Hur påverkas EU?

Frågorna kan göras hur många som helst – svaren är långt ifrån givna.

Jag medverkade – digitalt – på en övning, där jag uppmanades att spekulera och resonera lite i vad framtiden kan medföra. Min sista bild innehöll några påståenden:

– Urbaniseringen minskar och byggandet kommer att minska
– Satsningarna i ”grön teknik” kommer att öka
– Det internationella resandet kommer att minska
– Det nationella resandet kommer att minska
– Det regionala resandet kommer att minska
– Behovet av ett nytt ledarskap kommer att öka

Jag gjorde också en bedömning av hur sannolika dessa är – dessa har jag lagt in sist i bloggen. Men fundera själv? Vad är din bedömning? Och försök att se till hela samhällets utveckling.

Beroende på hur stora förändringarna blir kommer det också att rita om andra kartor och leda till stora konsekvenser i investeringar, företagande och samhällsstrukturer.

Jag vet inte svaret. Men jag tror vi gör klokt i att fundera på vilka snöbollar som är i rullning. Vilka fjärilsvingar som slår. Och om vi tror på kaosteorierna i ”Fjärilseffekten”, kan även små förändringar få stora konsekvenser.
*
Precis som de senaste helgerna är det mesta oklart, även om en hel del är sannolikt, den här helgen. Högst sannolikt är att det blir matlagning, promenader och samtal.

Trevlig helg!
*
(Min gissning på på sannolikheten ovan: 20%, 80%, 50%, 40%, 60%, 80%)

/Magnus Höij, förbundsdirektör