Hoppa till innehåll

Årets studentfirande har inte varit som vanligt. Men glädjen i utbildning och lärande lyser igenom även i år.

Jag har, som många andra, haft studentfirande i familjen i år. Och som alla vet: förutsättningarna var ordentligt annorlunda, med social distansering och massor av distansundervisning under vårterminen.

Men när vi väl stod och tog emot studenterna i en park i Stockholm kändes firandet och glädjen lika äkta som vanligt.

Min egen förhoppning är såklart att utbildningen, lärandet och de nya insikterna ligger bakom glädjen.

Det har varit hårt arbete för många, såklart, men för de flesta har det givit en helt ny förståelse för omvärlden, sina medmänniskor och massor av nya, personliga verktyg i bagaget.

Årets studenter tar klivet vidare ut i vuxenlivet när mycket i vår omvärld är osäkert. Men i ett sådant läge är just ökad kunskap, utbildning och eget lärande ett av de allra bästa investeringarna man kan göra. Osäkerhet möter vi med kunskap och samverkan, inte med rädsla och isolering.

När studenterna nu lämnar skolbänkarna för sommarlov och vidare äventyr i höst hoppas jag att de tar med sig inte bara kunskap i matematik, fysik, svenska och engelska, utan även ett ökat intresse för att lära sig mer, tänka nytt och att ständigt inse att man inte vet allt.

Glädjen i lärandet och i utforskandet av ny kunskap är något som jag hoppas att alla studenter tar med sig ut i sommaren, hösten och vidare i livet.

Det är den glädjen som jag vill tro ligger bakom jublet och sången.

Det är den glädjen som jag hoppas består, när firandet är över, studentmössan är undanstoppad och vardagen kommer åter.

*

I helgen ska jag färdigställa styrelsehandlingar inför vårterminens sista styrelsemöte. Kombinerat med lite skogsarbete i Småland blir det en bra blandning efter ytterligare en intensiv arbetsvecka.

Trevlig helg.

/magnus