Hoppa till innehåll

Ingenjörer och arkitekter sitter på lösningar som världen desperat behöver just nu. Då gäller det att vara aktiv, att kliva fram.

När världen ändras så i grunden som den gjort under våren är det lätt att känna sig liten. Spelar det någon roll vad jag gör, när hela världen stänger ner?

Jag vill tro att det har stor betydelse. Att du och jag har en avgörande betydelse, rent av.

Jag vill tro att vi alla kan vara en del av lösningen, en del av svaret på vad som komma skall.

Just nu sker en snabb förflyttning mot det lilla sammanhanget, där avstånden mellan människor, länder och kanske även tankar och visioner ökar. Den ”sociala distanseringen” (som borde kallas ”fysisk distansering”) skapar avstånd på fler sätt än vi kanske önskat.

Men vi kan bidra till att det inte blir värre än det behöver, att vi fortsätter att hålla öppet, att vi är transparenta, generösa och kommer så nära vi kan, även om det inte behöver vara fysiskt.

I sommar, men ännu mer kanske i höst, behöver vi bidra till att främja det goda i samhället och försöka förändra det som är dåligt.

När vi går från ett passivt objekt till ett aktivt subjekt skapas möjligheter, men också ett visst ansvar. Utnyttja de möjligheterna, ta det ansvaret.

Ingenjörer och arkitekter men också ingenjörsföretag och arkitektföretag har extra goda möjligheter att vara aktiva, inte passiva.

Vi kan bidra till lösningar, vi kan kliva fram och visa vägen. Vårt kunnande och våra perspektiv är helt nödvändiga för att skapa utveckling och framtidstro.

Just nu behöver vi sannolikt vara mer aktiva än någonsin. Visa vad vi kan. Visa på möjligheter. Visa upp vår nyfikenhet. Visa upp vår förmåga.

Du spelar roll. Jag spelar roll. Kanske mer än någonsin.

*

Sommarvärmen utanför hemmakontoret påminner om att semester hägrar. Och jag kommer inom kort att flytta fokuset cirka 2 meter: från kontoret i källaren till garaget, som desperat behöver rensas och städas.

Under sommaren kommer mina kollegor att gäst-blogga på denna lista. Missa inte deras perspektiv på våren, uppdraget och framtiden. Dessa kommer till dig precis som vanligt varje fredag, hela sommaren. I augusti är jag tillbaka igen med förnyad kraft.
Till dess hoppas jag du får en skön sommar. Jag skickar med den här som en sommarhälsning till er alla.

/magnus