Hoppa till innehåll
Betaltiderna
Anders Persson, chef för strategisk utveckling och internationella frågor, Innovationsföretagen

Sommarblogg – I huvudet på en lobbyist när Almedalsveckan blev inställd

Det är snart semester och vi har kommit till veckan som brukar vara en av höjdpunkterna för politiska partier, politiskt intresserade, lobbyister och public affairs-byråer.

Almedalsveckan brukar avrunda vårens arbete och ge möjlighet till lite informella samtal om politik och politikutveckling. En av höjdpunkterna för egen del är möjligheten att ta en spontanfika med saffranspannkaka i skuggan vid Almedalens Café. Eller en promenad längs Hästgatan med en ständig ström av kända ansikten, snabba samtal, hälsningar och löfte om att ta kontakt efter semestern.

Men i år kom ett Coronavirus i vägen, ett virus som förändrade allas vardag och ställde många frågor på sin spets. Utöver det personliga lidandet, smittspridningen och den osäkerhet som okunskap om viruset skapat, så satte det alla våras förmåga på prov. Vår förmåga att prioritera om, vår förmåga att visa respekt för varandra, vår förmåga att anpassa oss, vara tålmodiga, förstående och sakliga. Och kanske är det just detta som bygger respekten för vårt sätt att leva, vår frihet under ansvar och vårt sätt att utveckla vårt samhälle tillsammans.

Även om våren innehållit mycket lidande och svårigheter så har den också synliggjort mycket positivt i vårt näringsliv och vårt samhälle och vad vi kan åstadkomma tillsammans. Vi har fått en starkare insikt i hur värdeskapande, kreativitet, innovation och viljan att göra saker bättre bygger vår gemensamma välfärd. När människor tappar hoppet om företagande, om sin egen sysselsättning, ja då upphör grunden för vår välfärd. Men där är vi inte. Att skicka tillbaka pengar till företag och medarbetare i en tid av kris är en bra välfärdspolitik.

Det är nyttigt att skakas om ibland, att tvingas ompröva sina värderingar, att samlas kring en stor utmaning som denna. Alla som jobbar med politik och politikutveckling har fått nya insikter, om det moderna näringslivet, om strukturomvandling och om att gammal medicin inte hjälper mot nya sjukdomar. Det har varit otroligt nyttigt. Och det är utvecklande för politiken och för Sverige.

Trots en inställd Almedalsvecka, trots avsaknaden av det spontana mötet, glada hälsningar och värmande kramar längs Visbys gränder så är det ändå fantastiskt vad vi kan åstadkomma tillsammans. Allt är inte perfekt, men mycket har rört sig i rätt riktning. Jag är övertygad om att vi kommer gå stärkta ur detta, som individer, företagare, innovatörer och politiker. Och att vi lika sakligt och kraftfullt som under våren kommer ta tag i höstens utmaningar. Det är något jag ser fram emot. Och visst hade det varit fantastiskt om riksdagens café hade kunnat införa saffranspannkaka på menyn. För den där spontana fikastunden. För att påminna oss om att allt blir bättre och att det kommer ett Almedalen 2021.

Glad sommar!

Anders Persson
Näringspolitisk chef

(Under sommaren tar Magnus Höijs Fredagsblogg en paus och istället skriver ett antal kollegor på Innovationsföretagen sommarbloggar. I mitten av augusti är Magnus blogg tillbaka igen.)