Hoppa till innehåll

Hösten: lika mycket en nystart som en fortsättning. Det ger oss nya utmaningar – och möjligheter.

Hösten brukar innebära en nystart. Sommarens vila ger nya perspektiv, ny kraft.

Nu ser det ut som om hösten kommer att präglas lika mycket av pandemin som våren. Men hösten måste bli annorlunda än våren.

Vi kan inte bara ställa in och flytta på saker. Hösten måste innebära framåtanda, utveckling, nytänkande och innovation. Det kan vi inte vänta på till våren.

Jag hör många som ser utmaningar med just utvecklingsfrågorna, när alla jobbar från hemmakontoret. Och förutsättningarna är nya, vi behöver hitta nya vägar.

Men vi måste verkligen, både som bransch och samhälle, se till att skapa dessa förutsättningar. Vi har helt enkelt inte råd att skjuta upp framtidsfrågorna längre.

Vi vet att vår digitala förmåga och vår digitala infrastruktur är god. Vi vet att det finns massor av nya möjligheter, som vi ännu inte har utforskat.

Låt oss utnyttja hösten till att utforska det nya: ny teknik, nya mötesformer, nya samverkansplattformar. Och låt oss göra det för att utforska nya produkter, tjänster, nya visioner för städer, boende och samhällen.

Hösten blir inte som våren var. Och hösten 2020 kommer inte att bli som våren 2021.

Men den får inte bli ett vakuum. Den får inte bli stillastående.

Vi måste gå framåt. Vi måste utveckla. Och utvecklas.

*

I helgen åker jag och hustrun till Småland för att plocka blåbär. Det har varit – och förhoppningsvis är – ett rekordår för blåbär. Tur då att jag gillar både att plocka och äta blåbär.

Trevlig helg!